Ny

Vem uppfann masugnen?

Vem uppfann masugnen?

Masstillverkning av stål kom igång under andra hälften av 1800-talet. Med den så kallade Bessemerprocessen kunde man blåsa in luft under tryck för att minska kolhalten i järnet. Metoden uppfanns av engelsmannen Henry Bessemer (1813-1878) år 1855.

När uppfanns masugnen?

Förut har man utgått ifrån att masugnen var en tysk innovation som uppfanns på 1300-talet, till stor del baserat på gamla skriftliga källor.

Vad händer i en masugn?

Masugnen beskickas uppifrån med järnmalm samt kalk och träkol. Blästerluft blåses in i ugnens nedre del. Processen innebär att järnet reduceras ut ur malmen och smälter. Det järn som tappas ut ur ugnen benämnes råjärn eller tackjärn och innehåller cirka fyra procent kol.

Vilka material används för att framställa råjärn?

För att framställa järn används som råvara järnmalm, men även skrot kan användas. Järnmalmen tillsätts i masugnen tillsammans med koks och slaggbildare, Malmen bryts i en gruva och krossas därefter för att avskilja malmen från gångarten (anrikning) vilket skapar s k slig.

Var finns masugnar?

Blästerugnar och masugnar är anläggningar för tillverkning av järn från järnmalm. I Västmanland fanns flera mycket tidiga anläggningar. Under årens lopp har många banbrytande anläggningar utvecklats, byggts, drivits och rivits.

Vad betyder MAS i masugn?

Man har emellertid stannat vid antaganden, att det har uppkommit ur ett gammalt tyskt ord Masofen eller Mashütte, där Mas betydde klump eller stycke.

Vad är det som sker i masugnen?

masugn, hytta, schaktugn för framställning av smält råjärn (tackjärn) genom reduktion av järnmalm med kol i form av koks eller träkol. Reduktion av järnmalm till smält järn med kol är värmekrävande.

Kan ske i masugn?

En masugn, (ibland även kallad hytta) är en schaktugn främst för framställning av smält råjärn (tackjärn) genom reduktion av järnmalm med kol, numera i form av koks. Tidigare användes främst träkol som bränsle.

På vilka orter i Sverige finns idag masugnar?

I dag finns bara två masugnar i hela Sverige – en i Luleå och en i Oxelösund.

Vad används masugnar till?

Share this post