Ny

Vad ar dissociativ identitetstorning?

Vad är dissociativ identitetstörning?

Dissociativ identitetsstörning kallades tidigare multipel personlighet och är en sällsynt sjukdom som gör att delar av personligheten ”separeras” från varandra. Det ger en splittrad personlighet som stör känslan av vem man är och kontrollen över sina handlingar.

Vad är psykodynamiska teorier?

De psykodynamiska teorierna lägger stor vikt vid den omedvetna människan som styrs av motstridiga krafter i psyket. Redan tidigt i livet uppstår dessa konflikter där det lilla barnet vill uppfylla sina medfödda behov, ge sig hän åt sina drifter, medan det omgivande samhället ställer krav på henne att ställa dem åt sidan för gemenskapens bästa.

Vad är orsaken till dissociation?

Dissociation kan orsakas av svåra uppväxtförhållanden med övergrepp, naturkatastrofer, folkmord eller familjekriser med otrohet. Samsjuklighet med andra psykiska störningar, särskilt PTSD men även depression, ångest och missbruk är vanligt.

Vad är de dissociativa störningarna?

Av de dissociativa störningarna blir ofta perceptionen och sinnena påverkade. För samtliga varianter dissociativa störningar, är en långtgående dissociation ett framträdande kännetecken. Dissociation kan yttra sig i derealisation eller depersonalisation. Med derealisation avses att händelseförlopp upplevs vara overkliga, som i en film.

Vad är dissociativa symptom?

Dissociativa symptom. Dissociativa symptom kan till exempel uppstå när den ena delen gör något där den andra inte är medveten om. Symptomen kan bland annat vara att man ibland kan: lyssna på någon som talar och plötsligt inse att man inte hört delar eller allt som sagts.

Vad kan desociativ störning ge?

Dissociativa störningar kan ge den drabbade overklighetskänslor, avtrubbning och känslor av att vara bortkopplad från sin kropp (depersonalisering) eller omgivningen (derealisation). I svårare fall kan personen bli okontaktbar, sluta reagera på sinnesintryck och få svårt att styra kroppen av egen vilja.

Share this post