Ny

Vad ar det for nackdel med ett TN C s system gentemot ett TN-s system?

Vad är det för nackdel med ett TN C s system gentemot ett TN-s system?

2.2.1.2 Vagabonderande ström i TN-C-S En liknande situation uppstår i ett TN-C-S system då skyddsjord- och neutralledare är kom- binerat i en del av systemet, vilket skapar en strömdelning. Men om serviskabeln är av TN- S system kan risken för vagabonderande strömmen minskas.

Vad skiljer ett TN C system mot ett TN-S?

TN-S: Separata skyddsjord- (PE) och neutralledare (N) från transformatorn till förbrukaren, som inte är ansluten i någon punkt efter distributionspunkten. TN-C: Kombinerad PE- och N-ledare (PEN-ledare) hela vägen från transformatorn till den förbrukande enheten.

Vad är ett TN-s system?

Lågspänningsdistribution med 230/400 V sker normalt i TN-C-system (fyrledarsystem), där neutral- och skyddsledarfunktionen är kombinerad i en gemensam ledare. TN-S-system (femledarsystem), där neutral- och skyddsledare är åtskilda, används normalt inom byggnader men även allt mer i serviser och i nya distributionsnät.

Vilka ledare används i ett TN-s system?

För att övervaka jordfel i TN-S nät används jordfelsövervakning. Den mäter summan av de strömmar som passerar i fasledarna samt neutralledaren. Vid ett fel mellan ngn ledare och jord kommer det att flyta en ström från den felaktiga ledaren via jorden tillbaka till transformatorn.

Varför får man inte koppla TN-C efter en tn-s kopplad Central?

Problemet ligger i att du nu har driftström i en ledare som är markerad som PE, en ledare i vilken det inte ska finnas driftström. Alltså, PE-ledaren på inkommande behöver märkas om som PEN-ledare i bägge ändar eller så får du mata TN-S mellan centralerna.

Får man gå från 5-Ledarsystem till 4 Ledarsystem?

Det är inte tillåtet, enligt SS 436 40 00 utgåva 3, att återgå till TN-C efter att du övergått till TN-S. Detta regleras i kapitel 543.4.3.

Vad är 5-Ledarsystem?

Strömbelastade pe-ledare är ett fenomen som inte kan accepteras. Problemet har uppdagats i och med att 5-ledarsystem, TN-S, i allt större utsträckning ersätter 4-ledarsystem, TN-C.

Share this post