Rekommendationer

Vad galler om man inte har hyreskontrakt?

Vad gäller om man inte har hyreskontrakt?

Avseende hyrestiden 2 § 1 st. Jordabalken (JB) stadgas att ett hyresavtal ska upprättas skriftligen, om hyresvärden eller hyresgästen begär det. Detta innebär att det inte finns något skriftligt formkrav för hyresavtal. Muntliga avtal är således också giltiga.

Vad är hyrestid?

Den sammanlagda tid som lägenheten upplåtits till hyresgästen. En lägenhet kan ha upplåtits för en hyrestid om 6 månader åt gången. Om avtalet har förlängts tre gånger så har hyresförhållandet varat i 18 månader.

Vad innebär det att hyra i första hand?

Förstahandskontrakt innebär att du hyr din lägenhet direkt från fastighetens ägare, som exempelvis kan vara ett bostadsbolag eller allmännyttan. Om du hyr din lägenhet i första hand brukar tillsvidareuthyrning gälla och du har besittningsskydd från och med första dagen du hyr lägenheten.

Vad är rätt hyra för en bostadslägenhet lag?

Hyresgästen får för högst två år upplåta hela bostadslägenheten att användas av någon annan, om hyresgästen på grund av arbete, studier eller sjukdom eller av någon annan sådan orsak vistas på annan ort och hyresvärden inte har grundad anledning att motsätta sig upplåtelsen.

Måste man ha hyreskontrakt?

Det är inte lagstadgat att man måste ha ett skriftligt hyreskontrakt. Ändå bör man ha hyresavtalet nedpräntat, och det bör förstås vara skrivet utifrån en tydlig mall så att inga eventuella missförstånd uppstår i framtiden.

Kan man ångra sig om man har sagt upp lägenhet?

Det går inte att ångra en uppsägning av en hyresrätt. Du kan bara ångra uppsägningen om din hyresvärden går med på det.

Vad är skillnaden på att hyra i första hand och i andra hand?

Ett förstahandskontrakt betyder att du hyr direkt av en hyresvärd, till exempel ett bostadsbolag, eller allmännyttan. Ett andrahandskontrakt kallas det när du hyr av en annan hyresgäst (en förstahandshyresgäst) som i sin tur hyr av en hyresvärd.

Share this post