Frågor

Hur bokfor man operationella leasingavtal?

Hur bokför man operationella leasingavtal?

Kostnaderna för hyra av en personbil som utgör ett operationellt leasingavtal klassificeras som övriga externa kostnader och bokförs i kontogrupp 56. En leasad personbil i ett finansiellt leasingavtal redovisas som maskiner och inventarier i kontogrupp 12 och som en långfristig skuld i kontogrupp 23.

Vad är skillnaden mellan finansiell och operationell leasing?

Enkelt uttryckt är finansiell leasing som ett vanligt banklån medan operationell leasing är en bilhyra där restvärdet, det belopp som den leasade bilen beräknas ha när leasingkontraktet går ut, garanteras.

Vad skiljer finansiell leasing från vanliga leasingavtal?

Vid finansiell leasing anses kunden, det vill säga företaget som leasat bilen, vara den ytterst ansvariga för bilen under uthyrningsperioden. Detta är det vanligaste upplägget för företagsleasing idag. Skillnaden mot operationell leasing ligger i att leasingkostnaden ses som ett lån med bilen som restvärde.

Hur ska man bokföra avdrag av faktureringsavgift?

I baskontoplanen bokförs faktureringsavgifter i kontogrupp 35. En redovisningsenhet skall redovisa en intäkt i resultaträkningen när prestationer har utförts om det är sannolikt att ekonomiska fördelar kommer att tillfalla redovisningsenheten och om inkomsten kan mätas på ett tillförlitligt sätt.

Hur bokför man Inkassokostnad?

Räntekostnaden kan du använda ett konto i klassen 84xx. Du kan välja om du vill specificera räntekostnaden eller bokföra på ett gruppkonto (8400). Inkassoavgiften som du debiteras bokför du på ett konto för övriga externa kostnader, till exempel 6990.

Hur fungerar finansiell leasing?

Finansiell leasing Det innebär att personen som leasar t. ex. leasar en bil, betalar en fast månadskostnad till leasingföretaget, men är ansvarig för bilen under leasingperioden. Det betyder att personen som hyr betalar själv för exempelvis underhåll, drivmedel, försäkringar och reparationer.

Share this post