Populära

Hur hanteras likviditetsrisk?

Hur hanteras likviditetsrisk?

Likviditetsrisken i ditt företag kan hanteras på många sätt Kassaflödesprognos: Vi gör en prognos om in- och utflödet av penningtillgångar i ditt företag. Med prognosen kan vi gestalta det fortlöpande behovet av likvida medel utgående från fluktuationer och toppar i kassaflödet.

Vad menas med likviditetsrisk?

Banken definierar likviditetsrisk som risken för att inte kunna infria betalningsförpliktelser vid förfallotiden utan att kostnader för att erhålla betalningsmedel ökar avsevärt.

Vad är likviditetskrav?

Kvantitativt krav på likviditetstäckning (Pelare 1) I EU-regleringen finns ett krav på 100 procent LCR, vilket innebär att ett institut ska ha tillräckligt mycket likvida tillgångar för att klara verkliga och simulerade kassautflöden under en stressad period på 30 dagar.

Vad betyder LCR?

Den slutliga överenskommelse som träffades i söndags handlar om LCR (Liquidity Coverage Ratio), som fastställer hur mycket likviditet bankerna måste hålla för att klara av ett stressat scenario under 30 dagar. Förändringarna gäller inte grundprincipen utan handlar om hur beräkningen av LCR-måttet ska gå till.

Vad är LCR?

Förutom stärkta kapitalkrav har baselkommittén utformat två kvantita- tiva minimistandarder för likviditet. Den första är Liquidity Coverage ratio (LCr) som syftar till att säkerställa att bankerna har tillräckligt med likvida tillgångar för att möta likviditetsstress på kort sikt.

Vad är en kapitalbas?

Enligt regelverket kan Finansinspektionen ålägga institut ett särskilt kapitalbas- krav för att täcka risker som institutet kan bli utsatt för samt de risker som institutet utsätter det finansiella systemet för (systemrisker).

Vad är systemrisk?

Riksbanken brukar definiera systemrisk som risken för att en störning inträffar i det finansiella systemet som kan leda till stora samhällsekono- miska kostnader.

Vad är likviditetsreserv?

Likviditetsreserv: Avskild reserv av högkvalitativa likvida tillgångar som kan användas för att säkra bankens kortsiktiga betalningsförmåga vid bortfall eller försämrad tillgång till vanligtvis tillgängliga finansieringskällor.

Vad är Supplementärkapital?

Supplementärkapitalet är det kapital med vars hjälp ett institut kan betala insättare och prioriterade fordringsägare om banken blir insolvent. Det totala kapitalbelopp som banker och värdepappersföretag måste inneha bör motsvara minst 8 % av de riskvägda tillgångarna.

Share this post