Allmänning

Vem kontrollerar kor och vilotider?

Vem kontrollerar kör och vilotider?

Sverige har som krav att kontrollera tre procent av alla arbetsdagar som utförs av förare som omfattas reglerna om kör- och vilotider. Transportstyrelsen och Polismyndigheten delar på ansvaret vilket innebär att hälften av dagarna kontrolleras vid företagskontroller och den andra hälften vid vägkontroller.

Vem eller vilka har rätt att kontrollera om reglerna om kör och vilotider samt färdskrivare följs?

Transportföretagen är skyldiga att planera transporterna så att reglerna kan följas, läs mer om transportföretagets ansvar. Kontroll av att reglerna följs sker genom både nationella och internationella kontroller av färdskrivare, diagramblad och förarkort. Kontrollerna sker både på väg och genom företagskontroll.

Vad är vila enligt eus kör och Vilotidsbestämmelser?

En normal dygnsvila ska vara minst 11 sammanhängande timmar, den ska finnas inom ett dygn från det att arbetsdagen börjar. Du får också dela upp den i två perioder under förutsättning att den första perioden är minst 3 timmar och den kan placeras fritt under arbetsdagen.

Vem är behörig Kontrolltjänsteman av reglerna om kör och vilotider?

Allmänt. 1 § Behörig kontrollmyndighet i fråga om kontroller på väg är Polismyndigheten. Behörig kontrolltjänsteman är en polisman eller bilinspektör. Behörig kontrollmyndighet i fråga om kontroller i företags lokaler är Transportstyrelsen.

Vilken myndighet kontrollerar att företag följer Vägarbetstidslagen?

Transportstyrelsen ska se till att vägarbetstidslagen följs. Arbetsgivare och egenföretagare är skyldiga att ge Transportstyrelsen de upplysningar och handlingar som behövs för en tillsyn.

Vilka fordon behöver inte ha färdskrivare?

För att du ska vara undantagen från kör- och vilotiderna och kravet på att använda färdskrivare när du kör icke-kommersiellt får fordonet eller fordonskombinationen inte väga mer än 7,5 ton. Om det är ett fordon för persontransport, får det inte ha mer än 17 sittplatser.

Vilka lastbilar behöver inte ha färdskrivare?

Det är främst tre förordningar som reglerar detta och de är EEG 165/2004, EG 561/2006 samt SFS 2004:865. Generellt kan man säga att lastbilar, med eller utan släp och med en totalvikt över 3,5, omfattas av kravet på färdskrivare, liksom bussar med fler än 9 personer, inbegripet föraren.

Share this post