Blogga

Vad ar en extremistgrupp?

Vad är en extremistgrupp?

Spänningssökande. Många som väljer att gå med i en extremistgrupp har först ingen eller liten kunskap om vad gruppen står för men lockas av miljön, spänningen och det olagliga. Efter ett tag blir en mer och mer indragen i samtal om ideologi eller religion och en blir så småningom allt mer radikaliserad.

Vad kan vara en bidragande anledning till att en person dras till våldsbejakande extremism?

Psykisk ohälsa – mental ohälsa är en riskfaktor för flera saker, bland annat för att radikaliseras. Familjeförhållanden/umgänge – dina familjeförhållanden, alltså hur din familj är och fungerar, kan vara en riskfaktor för våldsbejakande extremism.

Hur många svenskar är muslimer?

År 2016 fanns det uppskattningsvis 8,1 procent (810 000 personer) med uppehållstillstånd i Sverige som identifierar sig som muslimer.

Vad är politiskt våld?

Till politisk brottslighet hör exempelvis folkmord, brott mot de mänskliga rättigheterna, politiskt motiverat polisövervåld, olagliga experiment på människor, spionage, olaglig övervakning, statsterrorism, och terrorism. Det avser brott begångna av staten samt brott mot staten och enskilda av politiska skäl.

Vad kan vara ett kännetecken på att en person är på väg att radikaliseras ett eller flera alternativ kan vara rätt?

När en person är på väg att radikaliseras kan personen tänka sig att gå igenom ett antal steg för att bli antidemokratisk eller får för sig att använda våld i något ideologiskt syfte. Personer som är på väg att bli radikaliserade ändrar ofta sina invanda mönster och beteenden.

Vad kan vara ett kännetecken på att en person är påväg att radikaliseras?

Tidiga tecken på radikalisering kan vara att personen:

  • drar sig undan och pratar mindre med vänner och familj.
  • spenderar mer tid än vanligt på nätet, särskilt på natten.
  • döljer vilka webbplatser som har besökts.
  • byter vänner och umgänge.
  • byter klädstil.
  • byter musiksmak.

Share this post