Frågor

Hur ofta lyckas en foretagsrekonstruktion?

Hur ofta lyckas en företagsrekonstruktion?

Utvecklingen är en varningssignal eftersom cirka tre fjärdedelar av alla rekonstruktioner misslyckas, konstaterar ekonomen Johan Kreicbergs. – Ofta är rekonstruktion den sista möjligheten för att undvika konkurs. Fortsätter ökningen kan vi förmodligen räkna med att konkurserna fortsätter öka kraftigt under året.

Vad innebär en rekonstruktion av ett företag?

Företagsrekonstruktion är ett alternativ till konkurs för företag som har ekonomiska problem, men möjlighet att på sikt överleva. Företaget skyddas mot konkurs och utmätning för att få möjlighet att ombilda och återuppbygga sin verksamhet.

Hur många rekonstruktioner lyckas?

I en nyligen genomförd undersökning där mätningen baserades på hur stort antal bolag som lever sex månader efter avslutad rekonstruktion var fördelningen ca 50 % lyckade och 50 % misslyckade bland rekonstruktörer som också är konkursförvaltare.

Vad innebär rekonstruktion för aktieägare?

Under rekonstruktionen behåller bolagets ordinarie företrädare sin rådighet över verksamheten, men bolaget måste informera rekonstruktören om sina ekonomiska förhållanden i den mån informationen är av betydelse för rekonstruktionen av verksamheten.

Vad händer vid en företagsrekonstruktion?

Inom en vecka efter tingsrättens beslut om rekonstruktion skickar rekonstruktören en underrättelse till företagets fordringsägare. Underrättelsen innehåller bland annat en preliminär rekonstruktionsplan och en kallelse till ett borgenärssammanträde i tingsrätten.

Vad händer under en rekonstruktion?

När tingsrätten beslutar om rekonstruktion utser rätten en rekonstruktör med uppdrag att undersöka om verksamheten helt eller delvis kan fortsätta och hur detta i så fall kan ske. Det är vanligtvis en erfaren jurist som också ska undersöka om det går att träffa en ekonomisk uppgörelse (ackord) med borgenärerna.

Vad krävs för företagsrekonstruktion?

Krav för att tingsrätten ska besluta om företagsrekonstruktion. Det måste kunna antas att företaget, nu eller inom kort, inte kan betala sina förfallna skulder. Det måste finnas förutsättningar för rekonstruktionen att kunna leda till att företaget ordnar upp de ekonomiska problemen och att verksamheten blir lönsam.

Vad händer efter en rekonstruktion?

Share this post