Ny

Nar uppkom Rinkebysvenska?

När uppkom Rinkebysvenska?

Vissa forskare har sett på ungdomsspråk som en lekfull fortsättning på barnspråk, som framför allt ger upphov till nya ord och uttryck. I och med att ”rinkebysvenska” uppmärksammades bland ungdomarna i Stockholms västra förorter i slutet på 1980-talet, hamnade förortsslangen i fokus.

Varför finns förortssvenska?

Förortssvenskan är ett kompisspråk där de som pratar med varandra inte behöver vara extra artiga utan talar som jämlikar. I sin tidigare forskning har Rickard Jonsson visat att ungdomarna ofta talar förortssvenska på raster och att de ledigt kan växla till »standardsvenska« när situationen kräver det.

Var kommer Förortssvenskan ifrån?

samling på sociolekter som benämns i olika invandrartäta utsträckning av område. därför vanligen i eller utanför storstäder. fraser från främmande språk. Sociolekt uppkom under 1980- 1990-talet i Stockholms förorter.

Hur skapades Rinkebysvenska?

Rinkebysvenska är en svensk dialekt, ett multietniskt ungdomsspråk som utvecklades i invandrertäta nordvästra Stockholm förorter. Och deras villighet att tala” ren ”svenska är inte hög. Idag talas Rinkebysvenska i många förorter över hela Sverige där invandrare och svenskar möts. Rinkebysvenska är ingen dialekt.

Vad betyder Förortsslang?

I nästan alla språk finns ord som inte anses vara acceptabla eller språkligt korrekta. Dessa ord går oftast under beteckningen ”förortsslang”. De bryter mot de traditionella språknormerna, om vad som anses vara riktiga och lämpliga (Kotsinas, 2003:7).

Vad är typiskt för Förortsslang?

Elever som såg sig själva som talare av ”förortsslang” beskrev i stället hur tjejer från innerstaden använde sig av deras språk i korridorerna. Och de använde det för att spela coolare eller skämtsamt gestalta karikatyrer – utan att varken behärska nyanserna i de ord de använde eller respektera den språkliga stilen.

Share this post