Ny

Varfor mediterar hinduerna?

Varför mediterar hinduerna?

Meditation betyder eftertanke. Det kan också innebära att ”försjunka” i ett tillstånd som gör att verkligheten upplevs förändrad, ett slags överskridande (transcendens) av gränsen till en verklighet som människan normalt inte når med sina sinnen.

Hur mediterar man inom hinduismen?

Inom hinduismen är det yoga som kan liknas vid buddhisternas sätt att handla. Yogan bygger på en förening som utövaren vill binda med Gud och skillnaden mellan denna och buddhistens meditation är enligt min åsikt liten.

Vad har yoga med hinduismen att göra?

Yoga: Betyder förena eller enhet på sanskrit och används ofta som namn på de läror som visar vägar till befrielse och frälsning, d.v.s. för att få Atman att förenas med Brahman.

Vad betyder meditation i buddhismen?

Inom Buddhismen betyder meditation ”att vila utan ansträngning i det som är”. Detta tillstånd kan man nå genom att lugna och hålla sinnet, genom att nå insikt i medkänsla och visdom, eller genom att arbeta med kroppens energikanaler och meditera på Buddhaformer av energi och ljus.

Vad är tibetansk buddhism?

Lamaism, eller tibetansk buddhism som den också kallas, växte fram i Tibet på 600-talet e.Kr och är en speciell form av buddhism som har sina rötter i vajrayanabuddhismen. Lamaismen fick en särskild prägel efter att ha smält ihop med den lokala folktron på gudar, demoner och andar.

Vad står i centrum för buddhismen?

I centrum för kulten står istället Buddha, den upplyste, som är en läromästare och förebild som visar hur buddhisten ska leva. En filosofi och religion Bön, offer och tro på gudar är meningslöst enligt Buddha. Det är människan själv som har makten över sina handlingar och sitt liv.

Vad är meditation inom västvärlden?

Meditation är inom västvärlden ett sammanfattande begrepp som innebär metoder för kroppslig och mental avslappning i kombination med koncentration på något föremål, föreställning eller företeelse.

Share this post