Ny

Hur paverkar kosten din traning och halsa i allmanhet?

Hur påverkar kosten din träning och hälsa i allmänhet?

Mycket träning och lite mat kan leda till överträning med trötthet och skador. För vardagsmotionären är maten också viktig. Om du äter dåligt innan träning blir träningen onödigt jobbig, mindre lustfylld och ger sämre resultat. Det allra viktigaste rådet inför träning är att aldrig starta ett träningspass hungrig.

Vad ska man äta för att orka träna mycket?

Ät varierat med hög kvalitét på kolhydrater, protein och fett. Välj fiberrika kolhydratkällor som förutom fibrer innehåller mycket vitaminer och mineraler. Ät i huvudsak fettkällor från fisk, avokado, nötter och oljor. Drick vatten till och mellan måltider, 1,5-2 liter per dag.

Hur påverkar kosten vår prestation?

Vår kost är en stor del av att leva ett hälsosamt och lyckligt liv. Vi tror att det vi äter antingen kan göra oss sjuka eller göra oss starka, friska och vackra. Den mat vi äter idag lägger grunden till vår psykiska hälsa och vår fysiska prestation.

Hur påverkar kosten prestationsförmågan?

Kosten är en mycket viktig faktor för att kunna göra bra prestationer och den måste ha rätt sammansättning av kolhydrater, fett, protein, vitaminer och mineralämnen. Utöver huvudmåltiderna frukost, lunch och middag är det viktigt att äta ett stärkelserikt kvällsmål och rejäla mellanmål/återhämtningsmål.

Varför blir inte min kondition bättre?

Att ständigt träna på max av vad kroppen klarar av kommer inte heller ge någon bra utveckling. Efter ganska kort tid kommer kroppen säga ifrån, den orkar inte med sådan stress under längre tid. Antagligen visar detta sig genom skador, sjukdom eller mer eller mindre kronisk trötthet. Balansen är med andra ord nyckeln.

Hur lång tid tar det att få bättre kondition?

– När du börjar träna är effekten snabb, speciellt om du inte har varit så aktiv innan. På bara några veckor kan du förbättra din kondition med 5–10 procent, vilket är jättebra. För att träna konditionen måste du komma upp i puls, hjärtat behöver jobba hårdare.

Share this post