Frågor

Pa vilket satt tar ett demokratiskt samhalle hansyn till de manskliga rattigheterna?

På vilket sätt tar ett demokratiskt samhälle hänsyn till de mänskliga rättigheterna?

Demokratin har en avgörande roll när det gäller att garantera minoriteters rättigheter och skapa ett tolerant samhällsklimat där mänskliga olikheter saknar betydelse. Oavsett hudfärg, kön, politisk uppfattning, religiös tro eller sexuell läggning garanteras individerna samma rättigheter.

Vad gäller i ett demokratiskt samhälle?

Men det finns ingen definition av demokrati som alla i hela världen skulle kunna ställa upp på. Däremot finns det vissa saker som väldigt många är överens om kännetecknar en demokrati, till exempel människors lika värde och rättigheter, fri åsiktsbildning, tryck- och yttrandefrihet, likhet inför lagen och rösträtt.

Varför kommer ordet demokrati fram?

Demokratin växer fram. Ordet demokrati kommer från grekiskan. 500 år före Kristus använde den grekiska stadsstaten något som kallades demos kratein, som betydde folket härskar.

Varför återuppväcks demokratins idéer?

Demokratins idéer återuppväcks På 1700-talet talade upplysningsfilosoferna om individens rättigheter. De ifrågasatte att vissa grupper i samhället skulle ha mer makt och rikedom än andra. Grunden till dessa tankar hade lagts i och med ” den vetenskapliga revolutionen ” på 1600-talet.

Vad är demokratins grundläggande principer?

Däremot finns det vissa saker som väldigt många är överens om kännetecknar en demokrati, till exempel människors lika värde och rättigheter, fri åsiktsbildning, tryck- och yttrandefrihet, likhet inför lagen och rösträtt. .. Avsnittet handlar om demokratins grundläggande principer.

Vad är två vanliga former av demokrati?

Två vanliga former av demokrati: Direkt demokrati = Folket får vara med och bestämma om nästan alla politiska beslut. Indirekt demokrati = Kallas även för representativ demokrati. Vi väljer politiker som representerar oss och beslutar för oss. Detta måste vi kräva av demokratin: Yttrande- och tryckfrihet.

Share this post