Allmänning

Vad ar skillnaden mellan balkong och terrass?

Vad är skillnaden mellan balkong och terrass?

Altan och balkong liknar varandra i och med att båda är utanför huset. Däremot kan en balkong vara högt ovanför marken. Till skillnad från en terrass har en balkong ett skyddsräcke, samtidigt som de oftast är mindre.

Vad räknas som terrass?

En terrass ligger ovanpå en del av huset eller på en fastighets tak. Här finns alltid ett skyddsräcke men tak förekommer sällan på en terrass.

Får man bygga trädäck utan bygglov?

Ett vanligt trädäck som är byggt i marknivå kräver oftast inte bygglov. Däremot kan en altan kräva bygglov om den räknas som en nybyggnad eller en tillbyggnad eller ändrar byggnadens yttre utseende avsevärt. Detta blir oftast aktuellt när altangolvet får en viss höjd över marken.

Hur stor är en terrass?

Det behöver minst vara 50 cm tomt utrymme bakom en sittande person. Matplats för sex personer kring ett bord som är 210cm långt och 90 cm brett behöver en yta på minst 3X4 meter. Fikaplats för två kring ett litet runt bord på 70 cm behöver en yta på minst 1,7 X 1,7 meter.

Vad definierar en balkong?

Vad är en balkong Begreppet balkong är inte definierat i PBL. Enligt TNC är en balkong en med skyddsräcke försedd platta som ofta skjuter ut från väggliv. Den utgör vanligen en lägenhets uteplats.

Vad kommer ordet veranda ifrån?

Ordet kommer från det bengaliska ordet barandah. Verandan ger en skyddad entré. Begreppet punschveranda associerar till stora verandor som ofta byggdes i Sverige under 1800-talets senare del för att sommartid dricka den då populära avecen punsch.

Hur stor ska altanen vara?

Hur stor altan är lagom?

Enligt Boverket finns det inga exakta mått för när en altan kräver bygglov, varken när det gäller storlek eller höjd över marken. Om du planerar att bygga en altan ovan marknivå är det därför viktigt att du kontaktar byggnadsnämnden i din kommun innan du börjar bygga.

Får man bygga balkong utan bygglov?

Generellt behöver du bygglov för att uppföra en ny balkong på en befintlig byggnad och även för att glasa in befintliga balkonger. Vissa undantag från lovplikten finns dock för en- och tvåbostadshus. En balkong är en viktig del av en byggnads arkitektur och blir ofta en del av det offentliga rummets stadsliv.

Share this post