Populära

Nar slutade Sverige med lobotomi?

När slutade Sverige med lobotomi?

1954 hade de flesta upphört att utföra lobotomeringar, men så sent som 1963 utfördes en regelrätt lobotomi. I dag förekommer psykokirurgi i begränsad omfattning på patienter med svår kronisk ångest, där annan medicinsk behandling misslyckats.

När började man använda sig av lobotomi?

De 16 kvinnor som lobotomerades 1947 hade alla diagnosen schizofreni. Fem av kvinnorna hade varit sjuka i mer än 20 år, 9 av dem i 5–10 år och 2 mindre än 5 år. Den första lobotomin på Umedalens sjukhus (fall 1 i den särskilda lobotomi- journalen) gjordes i oktober 1947 vid Umeå lasarett.

Hur blev man efter lobotomi?

I allt fler fall blev lobotomi en förstahandsbehandling. Freeman var som en artist med sin ishacka och sin hammare. När han kom till ett mentalsjukhus rullades patienterna in i salen där han skulle framträda. Ett tiotal ingrepp under ett och samma pass var ingen omöjlighet.

Hur länge pågick lobotomi i Sverige?

Cirka 13000 personer lobotomerades i Norden under 1940- och 1950-talen, varav 4500 var svenskar. I förhållande till befolkningen, låg de skandinaviska länderna i topp när det gällde att utföra detta ingrepp. I mitten av 1960-talet upphörde i stort sett alla former av lobotomi.

Vilka lobotomerades i Sverige?

De första lobotomierna i Sverige gjordes i augusti 1944, och utfördes av dr Gösta Norlén på Serafimerlasarettet i Stockholm. Av 48 opererade patienter ansågs 20 stycken ha förbättrats radikalt, medan 17 betecknades som oförbättrade. Två av dem avled. I oktober samma år började även Beckomberga att testa metoden.

Vad händer efter en lobotomi?

Krampanfall, apati, sänkt uppmärksamhetsnivå och asocialt beteende var några oönskade sidoeffekter som kunde drabba patienterna. Och elva av de 136 lobotomerade patienterna avled efter operationen. Men trots problemen slog lobotomi igenom stort som en modern behandlingsform i hela USA.

Share this post