Blogga

Vad betyder Planbestammelser?

Vad betyder Planbestämmelser?

De planbestämmelser som används i detaljplanen måste vara nödvändiga för att uppnå detaljplanens syfte och för att planområdet ska bli lämpligt för den bebyggelse och de byggnadsverk som regleras. Vad kommunen får reglera med detaljplan anges uttömmande i PBL.

Vad regleras den övergripande samhällsplaneringen av?

Det svenska planeringssystemet enligt plan- och bygglagen (PBL) utgörs av regionplan, översiktsplan, områdesbestämmelser och detaljplan. Det är enbart områdesbestämmelser och detaljplan som är juridiskt bindande.

Är Planbestämmelser juridiskt bindande?

Alla planbestämmelser redovisas tillsammans med plankartan, oftast även på samma dokument. Det är detaljplanekartan som är den juridiskt bindande handlingen.

Vad menas med naturmark?

Naturmark förknippas oftast med större sammanhängande grön- och skogsområden som exempelvis naturreservat. Men naturmark kan också vara en grön yta bredvid vägen, eller ett mindre skogsparti bakom husen – en yta som varken klassas som parkmark eller privat mark.

Vad betyder byggnadsplan?

En detaljplan, förkortat Dp, (tidigare stadsplan, byggnadsplan eller avstyckningsplan) är ett dokument inom fysisk planering och anger hur ett begränsat område i en kommun eller motsvarande skall bebyggas och hur mark- och vattenområden får användas.

Är översiktsplanen bindande?

Översiktsplanen är inte bindande men ska ge vägledning för beslut om hur mark- och vattenområden ska användas och hur den byggda miljön ska användas, utvecklas och bevaras.

Vad menas med Nollplanet?

Med nollplan avses geoiden i det höjdsystem som detaljplanen är upprättad enligt. Att använda nollplanet kan vara lämpligt i situationer där det är viktigt att höjden hamnar på en viss bestämd nivå, exempelvis att höjden ska ha en viss relation till höjden på befintlig bebyggelse.

Vad är bindande i en detaljplan?

En detaljplan är ett dokument som talar om hur mark- och vattenområden får användas inom ett visst område. Detaljplaner är juridiskt bindande. Bygglov får inte beviljas om det inte stämmer med den gällande detaljplanen. I vissa fall får vissa mindre undantag göras.

Share this post