Ny

Hur har demokratin utvecklats i varlden?

Hur har demokratin utvecklats i världen?

Flera olika folkrörelser växte fram, till exempel: nykterhetsrörelsen, frikyrkorna, kvinnorörelsen, bonderörelsen, den liberala rösträttsrörelsen och arbetarrörelsen. Folkrörelserna var viktiga för demokratin, bland annat för att människor lärde sig hur de kunde påverka och förändra politiken.

Hur har Sveriges demokrati förändrats?

Den 24 maj 1919 blev Sverige en parlamentarisk demokrati med allmän och lika rösträtt för män och kvinnor. 1909 infördes allmän rösträtt i Sverige för män, men det dröjde till 1921 års val innan även kvinnor fick rösta. En stor del av folket ville förända samhället och göra det mer jämlikt.

Varför var det så stor missnöje i Europa i slutet på 1800-talet och början på 1900 talet?

Många regeringar runt om i Europa var livrädda för att detta skulle hända i deras länder. Under senare delen av 1800-talet och början av 1900-talet arbetade därför Europas regeringar hårt för att stärka folkets identitet med den egna nationen. Nationalismen användes nu som ett motmedel mot den växande socialismen.

Vad är två vanliga former av demokrati?

Två vanliga former av demokrati: Direkt demokrati = Folket får vara med och bestämma om nästan alla politiska beslut. Indirekt demokrati = Kallas även för representativ demokrati. Vi väljer politiker som representerar oss och beslutar för oss. Detta måste vi kräva av demokratin: Yttrande- och tryckfrihet.

Vad är definitionen av demokrati?

Definition av demokrati. Lättläst version. Begreppet demokrati har sitt ursprung i antikens Grekland och innebar det vi i dag kallar för direktdemokrati, som skiljer sig markant från den moderna representativa demokratin. Ordet betyder i korthet ”folkstyre” men i antikens Grekland uteslöts den stora majoriteten av befolkningen från styret.

Vad betyder demokrati i antiken?

Demokrati är ett styrelseskick där makten ligger hos folket. Ordet demokrati kommer från grekiskan. Begreppet härstammar från orden demos som betyder “folk” och kratos som betyder “styre”. Demokrati betyder därför “folkstyre” och användes ursprungligen som ett styrelseskick i antikens Aten.

Share this post