Rekommendationer

Vad kallar man folk fran Montenegro?

Vad kallar man folk från Montenegro?

Huvudstad är Podgorica. Landets invånare benämns montenegriner. Namnet Montenegro kommer från en översättning till venetiansk italienska av det montenegrinska namnet Crna Gora som betyder ”Svarta berget”. Montenegro är medlem i Förenta nationerna sedan 2006 och Nato sedan juni 2017.

Vilket språk talar man i Montenegro?

Montenegrinska (crnogorski /црногорски) är sedan införandet av Montenegros konstitution, antagen den 22 oktober 2007, ett officiellt språk i landet. Språket tillhör den sydvästslaviska språkgruppen och den ijekaviska-štokaviska dialekten och skrivs med både det latinska och det kyrilliska alfabetet.

Hur många muslimer finns i Montenegro?

31 163 personer (5,03 %) är albaner. 24 625 personer (3,97 %) är muslimer. 6 811 personer (1,10 %) är kroater.

Är Montenegro ett u land?

Montenegro idag. Det bergiga Montenegro var minst av de sex delrepubliker som utgjorde Jugoslavien och har kust mot Adriatiska havet. Landet blev självständigt först 2006, då det efter en folkomröstning bröt sig ur en union med Serbien.

Hur är priserna i Montenegro?

Är Montenegro ett dyrt land? Priserna på basprodukter i Montenegro är lägre än i Sverige. Du måste betala 1.84 gånger mindre för shopping i Montenegro än i Sverige. Den genomsnittliga boendekostnaden i Montenegro varierar från: 171 SEK (16 EUR) i Hostel till 526 SEK (51 EUR) i 3-stjärnigt hotell.

Vad betyder Montenegros flagga?

Flaggan är röd med Montenegros statsvapen och en gul bård. Statsvapnets huvudmotiv är en dubbelörn och ett lejon. Rött har använts i tidigare montenegrinska statsbildningars flaggor, liksom utformningen med en bård i silver eller guld.

Vilken religion är störst i Montenegro?

Religionsfrihet råder och kyrkan är skild från staten. Tre fjärdedelar av montenegrinerna är ortodoxt kristna och merparten av dessa är medlemmar i den serbisk-ortodoxa kyrkan. En knapp femtedel av befolkningen är muslimer (främst sunni), däribland de flesta i den albanska minoriteten.

Hur är klimatet i Montenegro?

Montenegro – Geografi och klimat. Montenegro ligger på Balkanhalvön i södra Europa och har kust mot Adriatiska havet. Medelhavsklimat råder vid havet medan inlandsklimat präglar bergstrakterna.

Är det billigt i Montenegro?

Priserna på basprodukter i Montenegro är lägre än i Sverige. Du måste betala 1.88 gånger mindre för shopping i Montenegro än i Sverige. Den genomsnittliga boendekostnaden i Montenegro varierar från: 168 SEK (16 EUR) i Hostel till 518 SEK (50 EUR) i 3-stjärnigt hotell.

Vad kostar en öl i Montenegro?

Priser i snabbköp i Budva.

(Regelbunden), mjölk (1 liter) 8.10 SEK (6.70-9.80)
Vatten (1,5 liters flaska) 7.60 SEK (5.20-10)
Flaska vin (mellanklass) 52 SEK (17-72)
Inhemsk öl (0,5 liters flaska) 8.70 SEK (6.20-10)
Importerat öl (0,33 liters flaska) 13 SEK (8.30-15)

Share this post