Rekommendationer

Vilken storlek har Danmark?

Vilken storlek har Danmark?

Danmark

Kongeriget Danmark Konungariket Danmark
Totalt 42 931 km² (131:a)
Vatten (%) 1,53 %
Demografi
2018 års uppskattning 5 785 864 (111:e)

Hur stort är Danmark jämfört med Sverige?

Danmark kan betraktas som ett Västeuropa i minatyr. Ytan är 43 000 km2, vilket motsvarar mindre än en tiondel av Sveriges. Här ryms mer än 400 mindre och större öar samt en lång och varierad kust. Halvön Jylland i väster utgör en förlängning av det europeiska fastlandet.

Är Sverige större än Danmark?

Danmark är det minsta av de fem länderna i Norden. Landets yta är något mindre än Jämtlands län i Sverige.

Finns det minoritetsspråk i Danmark?

I Danmark har man endast ett minoritetsspråk och det är tyska, då framförallt den tyskspråkiga minoriteten i Sønderjylland. Finland betraktar samer, judar, tatarer (mongolfolk från Ryssland) och gammelryssar som etniska minoriteter och deras språk som minoritetsspråk.

Vad utmärker danska?

I den danska texten finns det många b, d och g där den svenska och norska istället använder p, t och k. Man brukar säga att danskan föredrar mjuka konsonanter, medan norskan och svenskan föredrar hårda konsonanter. Skillnaderna speglas också i uttalet.

Vilket land är störst Sverige eller Danmark?

Befolkning

Land Invånare
Sverige 10 402 070
Danmark 5 850 189
Finland 5 536 146
Norge 5 391 369

Är Sverige det största landet i Norden?

Fakta om Sverige Det största landet i Norden är också det med flest invånare. För många är Sverige synonymt med produktion av kvalitetsbilar, järn och stål.

Vilka är minoritetsspråken i Norge?

I lagen definieras vilka språk det offentliga Norge ansvarar för: nynorska, bokmål, norskt teckenspråk, de samiska språken och de nationella minoritetsspråken kvänska, romanes och romani. Behovet av klarspråk lyfts fram, liksom behovet av att stärka norskt fackspråk.

Vilka är de vanligaste minoritetsspråken i Norden?

Minoritetsspråk i Norden I Sverige gäller det jiddisch och romska. Även de nordiska teckenspråken har ett särskilt skydd, som liknar det skydd som de nationella minoritetsspråken har. I Norden talas också en lång rad andra minoritetsspråk, som arabiska, spanska och kurdiska.

Share this post