Ny

Hur lang kustremsa har Finland?

Hur lång kustremsa har Finland?

Upplev Finlands fantastiska kust och den underbara skärgården! Den finländska kusten är mer än 1 100 kilometer lång och det finns mer än 81 000 öar i vår skärgård. Klimatet vid kusten, naturen och kulturen förändras längs vägen.

Vilket land ligger öster om Norge?

Norge – Geografi och klimat. Norges och Europas nordligaste punkt är Knivskjellodden på Magerøya. Landet ligger i nordvästra Europa med kust mot Atlanten i väster och Norra Ishavet i norr. Landet gränsar till Sverige i öster och till Finland och Ryssland i nordöst.

Vilka bor öster om Finland?

Geologi/geografi I Finland talar ungefär 5 000 personer karelska, så likt finskan att språket ibland kallas öst-finska. Mindre än 10% av finska Karelens befolkning är kareler.

Mellan vilka breddgrader ligger Finland?

Finland har landgränser till Norge, Sverige och Ryssland samt i söder havsgräns mot Estland. Mellan Finland och Estland ligger Finska viken….Finland[redigera | redigera wikitext]

Republiken Finland Suomen tasavalta
Topografi
Högsta punkt en punkt på Haldefjäll, 1 324 m ö.h.
Största sjö Saimen, 4 400 km²

Vart ligger Finska viken?

Finska viken (finska: Suomenlahti; estniska: Soome laht; ryska: Финский залив Finskij zaliv) är den östligaste viken i Östersjön, belägen mellan Finland och Estland.

Var ligger finska Karelen?

Karelen, ett område som ligger på båda sidorna av gränsen mellan Finland och Ryssland. Ett land, splittrat av strider och nya gränsdragningar ända sen medeltiden. Det var redan efter det svenska korståget i slutet av 1200-talet som Karelen delades första gången.

Vad heter Finland på finska?

På finska heter Finland Suomi och varianter av detta namn används på de östersjöfinska språken, såsom estniska, samt på samiska, lettiska och litauiska. Namnets ursprung är okänt. Suo betyder kärr eller mosse på finska.

Vad är Finlands befolkning?

Till ytan är Finland Europas åttonde största land och hade en befolkning på omkring 5,5 miljoner invånare i slutet av 2014. Befolkningstätheten är drygt 16 invånare per kvadratkilometer, vilket är lägst i Europeiska unionen.

Vilka är Finlands största städer?

Finlands huvudstad är Helsingfors som även är landets största stad. De största städerna därefter är i ordningsföljd: Esbo , Tammerfors , Vanda , Uleåborg och Åbo . Esbo och Vanda utgör tillsammans med Helsingfors och Grankulla en sammanhängande stadsbildning ( Huvudstadsregionen eller Stor-Helsingfors) med sammanlagt över 1 miljon invånare.

Share this post