Vad hette den största staden i Danmark på medeltiden?
Unionen bekräftades i Kalmar 1397. Danmark blev det ledande landet i unionen. De flesta fogdarna på kungens slott var danskar. Centrum i unionen låg vid Öresund med den alltmer växande staden Köpenhamn som viktigast.
Över vilka Sund gick den svenska armen när de tvingade Danmark till fred i Roskilde?
Då den svenska armén hotade att erövra Köpenhamn tvingades danskarna att sluta fred med Sverige. Den efterföljande ”freden i Roskilde” blev en katastrof för dansk del. Danmark tvingades avstå Skånelandskapen (Skåne, Blekinge, Halland) samt Bohuslän, Bornholm och Trondheims län (se karta).
Vilka svenska landskap tillhör Norge?
Under den svenska stormaktstiden förlorade Norge tre av sina landskap. Vid freden i Brömsebro 1645 förlorades Härjedalen (Herjedalen) och Jämtland (Jemtland) med socknarna Idre (Idre) och Särna (Serna), vid freden i Roskilde 1658 förlorades även Bohuslän (Båhuslen) med staden Uddevalla (Oddevold).
Vad är medeltiden i Europa?
Medeltiden är en period i Europas historia mellan antiken och renässansen från slutet av 400-talet till 1400-talet. Epoken förknippas ofta med riddare och kallas även riddartiden. Längden på perioden varierar kraftigt beroende på region. I Västeuropa börjar den efter Västromerska rikets fall år 476.
Vad skiljer medeltiden från antiken?
En särprägel som skiljer medeltiden från antiken är den tekniska utveckling, särskilt inom jordbruket, som skedde från 700-talet och framåt. Ett tredje kännetecken är kristendomens utbredning över hela Europa, vilket kom att fungera som en förenande länk mellan olika regioner.
När var medeltiden i svensk historieskrivning?
I svensk historieskrivning anses medeltiden ha varat fram till ca år 1520 och upplösningen av Kalmarunionen. I Danmark och Norge räknas 1536 som medeltidens slut, då reformationen påbörjades av kung Kristian III.