Populära

Vad heter de olika tecknen?

Vad heter de olika tecknen?

Skiljetecken eller interpunktionstecken är sådana skrivtecken som punkt (.), kommatecken (,), parentes (()), kolon (:), semikolon (;) och tankstreck (–), vilka används för att tydliggöra vad som avses i en text genom att skilja olika meningar, satser, satsdelar, ord och dylikt från varandra.

Hur sätter man citationstecken?

Om citatet är en hel mening eller flera meningar placeras punkten innanför citattecknet. Om citatet är en del av en mening eller ett par ord placeras punkten utanför citattecknet. Parenteser förhåller sig till punkter på samma sätt som citat.

Hur förklarar man citationstecken?

”Citattecken” eller ”citationstecken” är tecknen ( ” ” ) man använder för att markera en direkt kommunikation eller citat, för att markera ord och för att visa att ord har en annan betydelse än den vanliga.

Vad heter []?

Det användes ursprungligen i sin handskrivna form. I datorsammanhang har tecknet fått andra funktioner. Tecknet påminner om circumflex accent och i ASCII och några andra teckenuppsättningar används tecknet för båda ändamålen. I sammanhang där tecknet används fristående kallas det ofta ”hatt” eller ”tak”.

Vad betyder ett semikolon?

Det används normalt mellan huvudsatser som har ett nära innehållsligt samband med varandra. Det markerar gränsen mellan satserna; samtidigt binder det ihop dem. Semikolon följs alltid av liten bokstav.” Semikolon är helt enkelt en kompromiss när komma känns för mesigt och punkt känns för hårt.

Hur ser ett citat ut?

Du ska återge varje tecken just som det står i originalet. Däremot finns det inga regler för hur mycket eller hur litet du får citera: ett ord, en mening, ett helt stycke eller flera stycken. Antingen väver du in citatet i din text eller så gör du ett blockcitat. Kom ihåg att ange sidan i verket när du citerar.

Hur markeras citat?

Citat markeras grafiskt. Korta citat sätts inom citattecken. Längre citat över 40 ord brukar utformas som blockcitat. Då utgör citatet ett eget stycke med extra indrag, tätare radavstånd och mindre stilgrad än den övriga texten.

Hur gör man ett enkelt citattecken?

Typografiska (sneda) citattecken

  1. Linux: Tryck på tangenterna AltGr+B samtidigt för dubbelt typografiskt citattecken (”). AltGr+shift+B ger enkelt (’).
  2. Macintosh: Tryck på tangenterna alternativ+skift+M, eller alternativ+skift+2.
  3. Windows: Håll ned Alt-tangenten och skriv 0148 på det numeriska tangentbordet.

När använder man enkla citationstecken?

Svar: När ett citat i löpande text innehåller ett annat citat omges det inre citatet med enkla citattecken (apostrofer) och det yttre med dubbla. Normalt försöker man undvika konstruktioner där enkelt citattecken omedelbart följs av dubbelt citattecken.

Vad heter olika skiljetecken?

Skiljetecken

  • Komma.
  • Punkt.
  • Frågetecken.
  • Utropstecken.
  • Kolon.
  • Semikolon.
  • Citattecken.
  • Bindestreck.

Share this post