Frågor

Ar sporrar daligt?

Är sporrar dåligt?

Hos drygt tre procent av ryttarna satt det fast päls på sporren och knappt en halv procent hade blod på den. Det fanns ett tydligt samband mellan päls och blod, på alla sporrar som hade blod på sig hade det även fastnat päls.

Hur man sätter på sig sporrar?

En annan viktig faktor är hur sporren är placerad, sporren ska vara vinkelrätt placerad emot hälkappan på ridstövlarna. Till exempel mina ridstövlar har ett sporrstöd som sitter på ridstöveln från början. Detta hindrar att sporren placeras för högt upp eller lågt ner, den sitter alltså på plats.

Får man använda sporrar?

Det är valfritt att använda sporrar i alla tävlingsklasser i Sverige. Trots det ser du sällan någon som rider utan sporrar i högre klasser.

Hur får man bort skav på häst?

Tänk förebyggande och försök undvika att hästen får skav av täcken eller utrustning. Byt täcken ofta och ta av utrustning när den inte behövs. Man kan också använda sig av ett bogskydd under täcket för att undvika skav.

Hur långa sporrar ska man ha?

Ingen ”behöver” tävla med sporrar längre, i Sverige. Det är borttaget som obligatorisk utrustning i dressyr-TR. Förr var dressyr oftast = långa sporrar. De korta kallades ”ponnysporrar” och gjorde sig icke besvär på ryttare som red stor häst.

Hur använder man spöt?

Spöt skall användas mjukt och försiktigt, på samma sätt som alla andra hjälper. Man behöver inte ”klatscha” med spöet, som det så käckt hette när jag växte upp, eller använda det hårt, snärtigt eller hur man nu skall beteckna det. Man kan lägga spöt mot hästen, lika mjukt som man lägger skänkeln mot hästen.

Hur använda ridspö?

Man ”slår” inte med spöet, utan petar, stryker eller möjligen knackar lite lätt 2-3 gånger i snabb följd. Spöet används för att göra hästen medveten om vilken del av dess kropp den behöver ”tänka på”. Man petar där det behövs. Vill man förstärka skänkeln petar man precis bakom skänkeln.

Vilken längd på sporrar?

För häst får sporrarna vara max 35 mm. För ponnyryttare ska sporrens hals/utskjutande del vara avrundad och ha en maximal längd av 15 mm mätt från yttersidan av sporrens skänkel. Sporrar är ej obligatoriska.

Varför får hästen skav?

Hästar kan få skavsår när som helst, men under perioderna när de byter päls så är deras hud mycket känsligare och de får lätt att dom får skav av till exempel täcken, schabrakets kant bakom sadeln på ländryggen, sadelgjorden vid armvecken och av skänkeln.

Hur långa får sporrar vara på Ponnytävling?

På ponnytävling skall sporrarna dessutom vara avrundade/trubbiga (bild på avrundad och trubbig sporre finns i TR) och max 15 mm långa.

Share this post