Ny

Vad kostar otvattad ull?

Vad kostar otvättad ull?

Ullcentrum betalar 10 kr/kg för ullen. Ullkontoret, Gotland köper in ca 25 ton ull. Man köper in, tvättar och säljer ullen vidare till industrin.

Hur mycket ull från ett får?

Räknar vi med att vi får ca 2 kg ull per tacka och ca 1 kg ull per lamm* i snitt och dessa klipps två ggr per år så ger det en ”ullproduktion” av ca 1500–1800 ton per år.

Vad kostar ull?

Tvättad ull kostar ca 45 kr/kg., priset för kardflor ligger på 250-300 kr/kg, nålfilt 300-400 kr/kg och priset för garn kan ligga mellan 1600-2100 kr/kg (säljs per hg) (Löwhagen Lundberg, 2018).

Var köper man otvättad fårull?

Vi säljer ull (otvättad) det finns olika sorters ull och olika typer av grå. Vi har klippt fåren i mitten av oktober 2021. 150kr per kilo Ull (hör av dig via mail och skriv vilken typ av ull du är intresserad av.)

Hur gör man med ull?

Det är enbart sommarull som duger till garntillverkning. När vinterpälsen klippts bort och fåret fått gå ute på grönbete hela sommaren och pälsen tvättats av regnet flera gånger, går det att spinna garn av den utväxta ullen på hösten. De korta håren runt ben och huvud går inte att använda så de ska först klippas bort.

Hur mycket garn från ett får?

Vill veta att fåren har det bra Lämnar man in fyra kilo ull får man, om ullen är av god kvalitet, ungefär tre och ett halvt kilo garn tillbaka.

Var kommer ullen ifrån?

ull, hår från får eller från andra djur, till exempel kanin, kamel och lama, som vid spinning och annan bearbetning får liknande egenskaper som fårull. Grövre djurhår, till exempel nöthår, kallas inte ull.

Var kan man köpa fårull?

Här kan du beställa sorterad och tvättad fårull i förpackningar på 1 hg, 3 hg och 1 kg. Filtmakeriet arbetar endast med svensk ull från olika fårraser. Svensk fårull kan se väldigt olika ut beroende på vilken fårras den kommer ifrån.

Var kan jag köpa ull?

WEBSHOP. Vi förmedlar kardad ull, i form av kardflor, från Svenska lantrasfår i flera olika kvalitéer, blandningar och färger. Vi säljer böcker samt redskap och hjälpmedel för dig som är intresserad av spinning, kardning och tovning. Åddebo Ull är också återförsäljare av ullunderkläder av svensktillverkade Woolpower.

Share this post