Frågor

Hur bar man Ordensband?

Hur bär man Ordensband?

Vanlig placering är på vänster sida av bröstet, nära hjärtat. Riddartecken bärs på vänster sida, i bröstfickans höjd. Kommendörstecken bärs runt halsen. Ordensband hängs, vanligen, från höger axel mot vänster sida.

Vilka har fått medalj av kungen?

Även för Sören och Christin Myrestam i Lillpite är guldmedaljen av extra historiskt värde. Redan 1930 fick nämligen Sörens farfar pris av dåvarande kungen, Gustav V. En utmärkelse som sedan dess har funnits på hedersplats på gården. Och nu får den alltså sällskap av en kunglig medalj, två generationer senare.

När ska man bära medalj?

Här står det klart att medaljer (oavsett ursprung) bärs i original när du har på dig högtidsdräkt (frack eller folkdräkt). Till högtidsdräkten kan du också välja att istället för medaljen bära din miniatyrmedalj.

Hur bärs akademiska utmärkelser?

Anvisningar för bärande av utmärkelser Medaljer i original bärs till högtidsdräkt (motsvarande). Även miniatyrer kan bäras till högtidsdräkt men också till smoking i högtidliga sammanhang. Till kavaj bärs endast medaljer i originalstorlek. Kring halsen bärs Konungens medalj i 12:e storleken i kedja eller band.

Hur får man Serafimerorden?

Orden är Sveriges främsta och högsta utmärkelse. Den utdelas i en klass med värdighet av riddare eller, för kvinnor och kyrkliga ämbetsmän, ledamot. Den utdelas sedan ordensreformen 1975 endast till utländska statschefer eller därmed jämställda personer samt, sedan 1995, till medlemmar av det svenska kungahuset.

Vilka priser delar kungen ut?

Kungen delar också ut fem kungliga medaljer till svenskar, där H.M. Konungens medalj är den som är mest utdelad och består av åtta nivåer. Dessutom finns en tradition att Kungen delar ut kungliga jubileumsminnestecken.

Vad är en guldmedalj gjord av?

De flesta ”riktiga” guldmedaljer består inte av massivt guld, utan är oftast guldpläterade medaljer av annan metall. Detta gäller bland annat de olympiska guldmedaljerna, som sedan 1912 inte är av massivt guld. Nobelprismedaljer är däremot i massivt guld, de tillverkas i 18 karat guld och pläteras med 24 karat guld.

Share this post