Rekommendationer

Var finns kastanjer?

Var finns kastanjer?

Äkta kastanj (Castanea sativa) är ett träd i familjen bokväxter som förekommer i Syd- och Centraleuropa och Balkan till Turkiet och Kaukasus samt i nordvästra Afrika. Äkta kastanj växer också i Östangeln, alltså i området omkring de engelska städerna Ipswich och Norwich, där de bildar mindre skogar.

När hittar man kastanjer?

Kastenjerna som säljs i butik under hösten kommer från södra Europa, där de är i säsong ungefär mellan september och december. Det finns dock småskalig odling av kastanjer i södra Sverige och i Danmark.

Var köper man ätbara kastanjer?

Kastanj Klass 1 | Willys.

Hur snabbt växer en hästkastanj?

Tänk dock att efter ett år så har de pålrot på ca 30 cm för 10 cm hög planta. Det tar lång tid för en kastanj att blomma, 18 år har jag för mig. Hästkastanjer växer mycket långsamt som små. Hos min far står ett idag knappt två meter högt träd som grott ur en kastanj som jag plockade som barn för tjugo år sedan.

Hur får man kastanjer att gro?

Odla kastanj i jord Placera kastanjen i jorden så att den täcks med cirka 1 centimeter jord. Vänd den ljusa delen på nedåt. Som du ser på bilden ovan kommer grodden därifrån. Vattna igenom jorden lätt och ställ gärna krukan i ett minidrivhus eller med hålig plastfolie över.

Finns det kastanjeträd i Sverige?

Kastanjer hör för många till jultiden, men de flesta vet nog inte att det går alldeles utmärkt att odla kastanj i Sverige. Om man bor i de varmare delarna av landet det vill säga. Det vi köper i affärerna är oftast äkta kastanj (Castanea sativa).

Varför har hästar kastanjer på benen?

Kastanjer och sporrar är rester efter de tår som hästen hade förut. När ett fölfoster utvecklas växer griffelbenen ut ganska mycket men tillbakabildas innan fölet föds.

Varför blommar inte min kastanj?

Äkta kastanj kan blomma tidigare än många andre trädslag, under deras förhållanden efter 14-15 år. Eftersom kastanjen växer i södra Sverige sker detta troligen ytterligare några år senare i Sverige.

Share this post