Blogga

Vad kostar en elbil i inkop?

Vad kostar en elbil i inköp?

Den billigaste elbilen du kan beställa i Sverige idag börjar på 264 900 kronor. Tänk också på att du, genom statens Bonus-Malussystem får 60 000 kronor tillbaka på en ny elbil. På begagnatmarknaden kan du köpa elbil från 50 000 kronor och uppåt.

Är elbilar dyra att tillverka?

Men varför är elbilar så dyra idag? Det är batteriet och metallerna det tillverkas med som är boven i dramat. Batteriet står för över 40% av produktionskostnaden för en elbil. Mycket tack vare bristen på metallerna och kostnaden för att utvinna dessa.

Är det dyrt att äga en elbil?

Elbilar har för närvarande en fordonsskatt på endast 360 kronor per år. Underhållskostnaderna för ID. 3 kan vara så låga som 30–40% lägre än motsvarande bil med förbränningsmotor. Det beror till stor del på att oljebyte inte behövs för en elbil.

Hur mycket dyrare är en elbil?

Upp till 20 kr per mil för el En större elbil drar ofta över tre kWh per mil vid landsvägskörning på vintern. Startar du elbilen när det är kallt och endast kör en kort sträcka blir förbrukningen ännu högre. Det innebär att elen till elbilen kan kosta närmare 20 kronor per milen om du laddar när det är som dyrast.

Vad kostar det att ha en elbil i månaden?

Lägre driftskostnader En elbil av ”mellanstorlek” förbrukar ungefär 1,5 kWh per mil, vilket kostar 2,50-3 kronor. Om man kan ladda hemma vill säga, snabbladdningsstationer tar mer betalt för elen och ger samma bil en milkostnad på 6-8 kronor.

När går elbilar ner i pris?

Just Tesla visade på sin Battery Day hur de skulle pressa ner kostnaden med ungefär hälften mellan 2020 och 2024. Det innebär att elbilar kostar lika mycket som bensinbilar år 2025. Under andra halvan av 20-talet kommer det vara billigare att köpa en elbil än en bensinbil.

Hur mycket billigare är elbil i drift?

Lägre driftskostnader Motsvarande fossilbil har grovt räknat en bränslekostnad på 7-10 kronor milen. Den som har möjlighet att ladda hemma sparar alltså upp emot sju kronor milen på att köra elbil.

Share this post