Populära

Vart vandrar laxen?

Vart vandrar laxen?

Lax (Salmo salar) Laxen har ett utpräglat vandringsbeteende. Den leker i älvar och tillväxer i havet. Den är mycket hemtrogen, och återvänder inte bara till samma älv utan till samma plats i älven där den kläcktes. Som ung äter den bottenlevande smådjur, rom och insekter.

När dör laxen?

Den dör efter att ha lekt första gången. Den nykläckta lax- och havsöringen stannar 2–3 år i hemvattnen. Fiskarna vandrar sedan ut i havet till speciella områden för att äta sig stora.

Hur långt vandrar laxen?

Laxungarna som nu kallas för stirr stannar mellan ett och ända upp till fyra år i älven beroende på var laxen haft sin födelseplats. Ju längre norrut ju längre älvsvistelse. När laxungarna tillväxt i sötvattnet och nått en längd av 10 till 16 cm så ställer laxungarna om sig till ett liv i havet.

När vandrar laxen upp?

Vandringen börjar redan på våren och fortsätter in på sommaren. Resten av sommaren tillbringar laxen i älven, och den leker först i september-november. Leken sker på 0,5-3 meters djup och kan vara i ett par veckor. Större delen av laxarna dör av utmattning under leken.

Var fångas laxen?

Lax fiskas både längs kusten och i vattendrag i Sverige, men betydligt mer lax tas upp ur vattendragen än längst kusten. Som exempel kan nämnas att sportfiskare år 2006 tog upp 6,5 ton lax ur de halländska åarna, samtidigt som yrkesfiskarna längst kusten samma år tog upp 600 kg lax.

När börjar laxfisket?

I Gullspångsälven är laxen fredad under hela året, i Klarälven den 20 maj till 15 oktober, i övriga vattendrag som står i förbindelse med Vänern, Vättern och Mälaren från 15 september till 31 december och i vattendrag som står i förbindelse med Storsjön från 1 september till 31 oktober.

Hur lång blir laxen?

Laxen kan väga upp till 45 kg och bli 150 cm lång. Vanlig vikt i våra vatten är 3-6 kg. Laxen trivs i strömmande vatten och finns i vissa älvar och stora sjöar i Sverige.

När vandrar fiskar?

Många fiskar vandrar (migrerar) regelbundet. Tidsintervallet kan variera från dagligen till årligen. Avstånden kan variera från några meter till tusentals kilometer. Orsaken till vandringen är vanligen fortplantning, men i en del fall är orsaken till vandringen okänd.

Vart står laxen i älven?

Laxen tillbringar sina första år i den älv eller å där den kläcks. Den vandrar sedan ut och lever ett kringflackande liv i havet. För de sötvattenspopulationer som lever i Vänern gäller frivattnet på Vänerns vidder. I havet lever de i regel långt från stränderna.

https://www.youtube.com/watch?v=8zUrxeWPSNQ

Share this post