Innehållsförteckning
Har vi tillräckligt med el?
– Att sluta exportera el skulle inte råda bot på kapacitetsbristen. Elenergi och effekt finns i Sverige, men vårt elnät kan inte transportera den efterfrågade elen, det saknas nätkapacitet. Vår basproduktion av vatten- och kärnkraft gör snarare att vi har ett överskott på el, säger Erik.
Finns det tillräckligt med el i Sverige?
Brist på el kan uppstå till följd av effektbrist, energibrist eller nätkapacitetsbrist. Under vintern 2021/2022 väntas effektbristen i Sverige uppgå till 1 600 MW under topplasttimmen om det blir en normalvinter. Då behövs elimport för att undvika strömavbrott.
Måste Sverige importera el?
Den 1 februari 2021 var ett dygn där Sverige totalt sett nettoimporterade el för att täcka efterfrågan. Totalt för dygnet importerades el från Norge, Danmark, Tyskland och Litauen medan det var export till Finland och Polen.
Hur mycket el drar alla elbilar i Sverige?
Om alla Sveriges personbilar var elbilar och drog två kilowattimmar per mil i snitt, skulle det innebära en energiförbrukning på 12,2 terawattimmar per år. – Det motsvarar knappt åtta procent av Sveriges totala elproduktion 2020, och är mindre än hälften av vad vindkraften producerade samma år.
Kan alla köra elbil?
Svaret är enkelt: Ja, elen räcker till alla 65 655 elbilar i Sverige… Men om alla Sveriges 5 miljoner bilar över en natt skulle bli elbilar, då skulle väl elen ta slut?
Har Sverige Elunderskott?
Sedan nedläggningen av flera lokala produktionsanläggningar finns det idag ett elunderskott i södra Sverige (Elområde 4). Det gör att elförsörjningen i södra Sverige är beroende av import från andra elområden.
Varför måste Sverige exportera el?
– När det handlar om den senaste tidens debatt om att vi importerat kolkraftsel från Polen bör man veta att kolkraftsel är ganska dyr att producera. Så länge det blåser i Sverige och vår kärnkraft kan producera så är det billigare att producera el i Sverige, så därför exporterar vi mycket el.
Hur många dagar importerar vi el?
Tittar vi per månad och ner till timmar varierar dock elutbytet. Även om det vanligen är nettoexport till Finland, Danmark och Tyskland, är det inte helt ovanligt att det kan vara nettoimport vissa månader. För handeln med Litauen och Polen är det ovanligt att Sverige nettoimporterar under hela veckor.