Trendig

Vad ar en gron fastighet?

Vad är en grön fastighet?

Således kan en byggnad vara grön även om den inte miljöcertifierats. Synonymer till grön byggnad är miljöbyggnad och hållbar byggnad. Det gemensamma för dessa tre uttryck är att byggnaden är hållbar och miljöanpassad.

Vad är grön byggnad?

Grön byggnad är en byggnad som har uppnått certifieringskraven, däremot är en lågenergibyggnad en byggnad som skall klara mål kraven på låg energiförbrukning. Brf Stierncrona i Beckomberga. En av de första lågenergi flerbostadshusen i Stockholm, stadsvillor byggda enligt passivhus principer, byggherre NCC.

Vilka likheter finns det mellan konventionella byggnader och lågenergibyggnader?

En byggnad som har en energianvändning som motsvarar det krav som ställs på ett nybyggt hus får klass C. Både energiklass A och B kan betraktas som lågenergibyggnader. Energiklassning infördes i deklarationerna 1 januari 2014 och byggnader som deklareras från och med detta datum kommer att få en energiklass.

Vad menas med specifik energianvändning?

Specifik energianvändning definieras som byggnadens energianvändning fördelat på Atemp uttryckt i kWh/m2 och år. Hushållsenergi inräknas inte. Inte heller verksamhetsenergi som används utöver byggnadens verksamhetsanpassade krav på värme, varmvatten och ventilation.

Vad säger lagen om energideklaration?

Energideklarationen är ett dokument med uppgifter om hur mycket energi som går åt i ett hus när det används. Energideklarationen är bland annat till för den som ska köpa eller hyra en bostad. Man kan då använda deklarationen för att jämföra olika hus med varandra.

Vad är Verksamhetsenergi?

Verksamhetsenergi är den el eller annan energi som används för verksamheten i lokaler. Exempel på detta är processenergi, datorer, kopiatorer, maskiner, och andra apparater för verksamheten och belysning utöver den som är nödvändig för byggnadens grundbehov.

Hur fungerar Energiklasserna i energideklarationen?

Energiklass A står för en låg energianvändning och G för en hög. En byggnad som har en energianvändning som motsvarar det krav som ställs på ett nybyggt hus idag får klass C. Det innebär att de flesta hus som säljs oftast ligger inom graderingen C till G. Många äldre hus har till exempel energiklass E.

Kan man göra en energideklaration själv?

Energideklarationer skall genomföras av energiexperter. Husägaren kan nu själv, snabbt och kostnadsfritt upprätta en indikativ energideklaration via onlinetjänsten energyinbalance.com.

Vad är det som redovisas i en klimatdeklaration?

Fasad, tak, fönster, bärande delar, innerväggar, garage och källare ingår i klimatdeklarationen. Man kan även sammanfatta det i tre kategorier: klimatskärm, bärande konstruktioner och innerväggar. Men klimatskärm avses något som isolerar interiören från omvärlden med avseende på temperatur, ljud och fukt.

Vad är Verksamhetsel?

Verksamhetsel (inkl. processel och processkyla för lokaler av olika slag), medelvärden alternativt tidsscheman. Belysning, användning, del av verksamhetsel eller driftel (fastighetsel) (I EG-direktivet om byggnaders energiprestanda skiljs på belysningsel och driftel.).

Vad menas med den specifika energianvändningen?

Vad bestämmer energiklass?

Byggnaders energiprestanda uttrycks i primärenergital vilket avgör vilken energiklass (A–G) byggnaden tillhör. Energiprestandan ska inte förväxlas med begreppet energiförbrukning, som är det du kan avläsa på din elfaktura.

Share this post