Allmänning

Vad grundas din allmanna pension pa idag?

Vad grundas din allmänna pension på idag?

Alla som arbetat och bott i Sverige får allmän pension, som grundas på alla inkomster du betalar skatt för. Det gäller även inkomster som exempelvis arbetslöshetsersättning, sjuk- och aktivitetsersättning och föräldrapenning. Varje år avsätts 18,5 procent av din pensionsgrundande inkomst till den allmänna pensionen.

Vilka delar består den allmänna pensionen av?

Allmän pension är den statliga pension som Pensionsmyndigheten ansvarar över. Den består av flera olika delar som inkomstpension, inkomstpensionstillägg, premiepension och garantipension. Du kan också få bostadstillägg och äldreförsörjningsstöd till den allmänna pensionen.

Är det efterlevandeskydd på allmän pension?

När du ansöker om att få ut din allmänna pension kan du välja efterlevandeskydd för din premiepension, men inte för de andra delarna av den allmänna pensionen. Efterlevandeskydd för premiepensionen innebär att din partner får din premiepension utbetalad om du dör före din partner.

Vad är pensionsrätter?

Varje år som du arbetar och betalar skatt får du pensionsrätt, som är din intjänade pension. Pensionsrätterna är grunden för att beräkna pensionen. Även när du får till exempel sjuk- och aktivitetsersättning och a-kasseersättning tjänar du också in till allmänna pensionen.

Vilka pensioner har efterlevandeskydd?

Tecknar du efterlevandeskydd för premiepensionen innebär det att om du dör får din make/sambo din premiepensionen utbetald till sig under resten av livet. Du kan inte ångra dig om du tecknat efterlevandeskyddet. Om din make/sambo dör före dig behöver du inte göra något, utbetalningarna till dig fortsätter som tidigare.

Hur mycket påverkar Återbetalningsskyddet pensionen?

Har du återbetalningsskydd fram till pensionen minskar din ersättning från tjänstepensionen med 3–5 procent. Om du har återbetalningsskydd under hela tiden du tar ut pension minskar din ersättning från tjänstepensionen med 15–20 procent.

Share this post