Ny

Ar prostataforstoring arftligt?

Är prostataförstoring ärftligt?

Riskfaktorer och symtom De enda kända riskfaktorerna för godartad prostataförstoring är åldern och normal produktion av manligt könshormon. Ärftliga faktorer kan dock också ha en betydelse. Tillståndet kan ge olika symtom men det kan också vara symtomfritt.

Är prostata cancer ärftligt?

Är prostatacancer en ärftlig sjukdom? Ärftlighet anses vara huvudorsak vid cirka 10 procent av all prostatacancer.

Varför hyvla prostatan?

Vid vattenkastningsbesvär orsakade av förstorad prostatakörtel kan det ibland vara motiverat med operation som behandling. Om prostatakörteln är måttligt förstorad kan man ofta utföra ingreppet via urinröret, s.k. TUR-P eller hyvling/skrapning av prostatan, och man slipper då en öppen operation.

Vad är prostatacancer?

Prostatan är en körtel runt urinröret, mellan penisen och urinblåsan. Den hjälper spermierna att ta sig fram. När du blir äldre kan prostatan växa och trycka mot urinröret så att du får svårare att kissa. Det ökar inte risken för prostatacancer.

Hur behandlas prostatan med värme?

Prostatan kan behandlas med värme mot vissa delar så att de förstörs. Då blir prostatan mindre så att det blir det lättare att kissa. Värmebehandlingen ges med tunna instrument som förs genom urinröret till prostatan. Värmen kan skapas med olika tekniker, till exempel: mikrovågor; laser; vattenånga.

Hur får man behandling mot prostataförstoring?

När man får behandling mot godartad prostataförstoring finns det några olika metoder: 1 behandling med receptbelagda läkemedel 2 operation 3 behandling med mikrovågor eller annan värmebehandling 4 behandling med spiral eller kateter i urinblåsan.

Har du godartad prostataförstoring?

Det är vanligt att ha något av följande besvär om du har godartad prostataförstoring: Strålen kan vara svagare när du kissar och det kan vara svårt att komma igång. Du behöver trycka på för att tömma urinblåsan helt. Det känns som att blåsan inte är helt tömd när du har kissat klart.

Share this post