Blogga

Vart kommer Lakritsgodis ifran?

Vart kommer Lakritsgodis ifrån?

Italien anses av många odla världens bästa lakrits. I England kom lakritsodlandet igång under 1500-talet. Det var också här som det mjuka lakritsgodiset uppfanns. Egentligen sägs det varit ett misstag då man råkade röra vetemjöl i tillverkningen av lakritsgodis, vilket senare blev kallat engelsk konfekt.

Vilket land konsumerar mest lakrits?

LAKRITS SOM GODIS Största konsumtionen i världen har holländarna. Lakritsgodis konsumeras främst i Norden, Holland, Tyskland och England.

Var finns lakrits?

I Europa produceras lakrits främst i Spanien, Italien och Turkiet.

Vilka länder gillar lakrits?

Saltlakrits säljs och konsumeras mest i de nordiska länderna, i Nederländerna och i Baltikum. Skall inte förväxlas med lakritsrot eller ren lakrits. Lakritsrot har använts som medicin åtminstone sedan 1600-talet, och användes då främst mot ”dålig mage”.

Vilka länder gillar saltlakrits?

Lakrits framställs ur rötterna på växten ”Glycyrrhiza glabra”, på svenska lakritsrot. Lakritsrot är en ärtväxt som växer vilt i Medelhavsområdet, Ryssland, Kina och Iran. Världens bästa lakrits kommer enligt många kännare från Kalabrien i Italien.

I vilka länder äter man lakrits?

Hur får man lakrits?

Rötterna hackas och mals till ett brunt pulver och kokas i 160 grader under omrörning tills det blir tjock seg massa. Därefter knådas och pressas den rödbruna massan till långa stänger och torkas i några dagar. När massan kommer i kontakt med mycket syre byter den färg till svart.

Vad är lakrits som godis?

LAKRITS SOM GODIS. Huvudingredienserna i mjuk lakrits är lakritspulver, mjöl, socker, sirap och rapsolja. Om salmiak dessutom tillsätts – ja då blir det saltlakrits. I Sverige äter vi nästan 2 kg lakrits per person och år och det gör oss en till en av världens största lakritsland – sett per invånare. Största konsumtionen i världen har holländarna.

Vad innehåller lakritsrot?

Lakritsrot innehåller glykosiden glycyrrhizin, lakritsens viktigaste ingrediens, och har en söt smak. Lakrits är ett vanligt smakämne i godis och läkemedel, men förekommer även i till exempel likör och glass. Produkter med lakritssmak kan även innehålla anis som ersättare eller smakförstärkare till lakrits.

Vad var Lakritsroten förr?

Lakritsroten var förr en medicinalväxt, som såldes på apotek så sent som på 1970-talet. Det är en smal grenliknande rot som när den tuggas tillsammans med saliv ger den typiska lakritssmaken då den långsamt mjukas upp.

Share this post