Populära

Varfor anvands boro?

Varför används boro?

Boro tillhör sparsamhetskulturen i Japan. Kläder lappades och lagades i flera generationer. Idag används dessa trastextilier som inspiration för textilhantverk och mode både i och utanför Japan.

Vad är boro och sashiko?

Från början var sashiko de fattigas hantverk; till exempel lappade och lagade fattiga bönder sina arbetskläder med sashiko. Det är också den teknik som använts för att skapa de japanska trastextiler som kallas boro. Boro. Japansk trastextil förstärkt och lagad i omgångar med sashikostygn.

Hur gör man boro?

Lappteknik har varit en nödvändighet över hela världen. Det som utmärker just boro är dels det svala hampatyget som behövt sys ihop i så många lager och dels den indigoblå färgen som ansågs göra tyget mer hållbart, ett faktum som även nutida jeansföretag gärna lyfter fram. Men det är också sömmarna.

Hur syr man boro?

Under kvällen provar du på sashikobroderi på lapp bredvid lapp och skapar på så vis ett lite större tygstycke s.k. boro. Av tygstycket kan man sedan sy tex väska eller kudde. Alternativt syr du en eller flera provlappar med sashiko-stygn i klassiska grafiska mönster.

Vad betyder boro?

Det japanska ordet boro (uttalas ”borro”) betyder ungefär ”något skört som nästan faller sönder”. Ordet beskriver de japanska hemtextilier som skapades under 1800-talet och första hälften av 1900-talet, genom återbruk och träget handarbete.

Vart kommer boro ifrån?

Boro (ぼ ろ) är en benämning på de japanska trastextilier som skapades under 1800-talet och första hälften av 1900-talet genom återbruk och träget handarbete. Boro har förekommit mycket längre tillbaka än så, men det finns materiella spår kvar av boro endast från denna period.

Var kommer boro ifrån?

— Majoriteten av borotextilierna kommer från Aomori, men boro användes i spridda delar av landet och av många yrkesgrupper: bönder, fiskare, skogs- och gruvarbetare, men även tjänare, hantverkare och troligtvis också fattiga köpmän, säger Petra Holmberg.

Var kommer Boro ifrån?

Hur syr man Sashiko?

Nåla eller tråckla fast tygbiten på ovan- eller undersidan av ditt plagg. Trä nålen med en bit tråd som är ungefär lika lång som din underarm. Nu är det bara att sätta igång och sy med små fina stygn fram och tillbaks över ytan. Stygnen ska vara som små riskorn efter varandra och lite längre än mellanrummen mellan dem.

Vart kommer tekniken boro ifrån?

Det sammanfattar boro – 1800-talets japanska återbruk där minsta tygbit togs till vara in till sista tråden. Återbruket drevs fram av fattigdom och kyla, men även av mottainai – en japansk filosofi som handlar om att spara istället för att slösa.

Vad betyder Boro?

Vilken tråd till Sashiko?

Sashiko kommer från det japanska ordet sasu som betyder genomborra (pierce). Enligt traditionen används vit bomullstråd på blått hampatyg. Det är inte specifikt för Japan att sy med förstygn men under 1700-talet kom en förordning som förbjöd bönder och fiskare att bära kläder av bomull eller i starka färger.

Share this post