Trendig

Var bygger tornfalken bo?

Var bygger tornfalken bo?

Tornfalken häckar första gången vid ett års ålder. Den bygger inget eget bo, och boplatsen varierar. Den kan nyttja övergivna fågelbon (risbon) och holkar, då främst från kråkor eller duvor. Tornfalken kan även häcka på tak till byggnader, klippavsatser eller i trädhål.

När ska man rensa fågelholkar?

Det är dags att rensa fågelholkarna inför vintern! Efter den första frosten är det läge att rengöra holkarna, eftersom risken är mindre då för att du träffar på och besväras av fågelloppor. En tom holk är också förstahandsvalet för de fåglar som vill övervintra i holken.

Vart flyttar tornfalken?

Tornfalk påträffas året runt i sydligaste och västra delen av landet. De som flyttar flyger till Västeuropa, och det gör de mellan augusti och oktober. De flyttande fåglarna återvänder från slutet av mars till in i maj.

Vilka fåglar kan ryttla?

Ofta spänner den också ut sjärten. Bl. a. följande fåglar kan ryttla när de söker efter föda: tornfalk, fiskgjuse, fjällvråk, ormvråk (ibland), kungsfiskare och tärnor.

Måste man städa fågelholk?

Städa helst holken – Fåglar städar marginellt efter häckning och det finns forskning som visar att fåglar hellre väljer en tom holk än en med gammalt material. Det finns nämligen alltid kvar fågelloppor i bomaterialet och det vill de undvika. Rester samlar också fukt vilket gör att holken ruttnar sönder snabbare.

Hur nära kan man sätta upp fågelholk?

Hur tätt kan holkarna sättas upp? – Det kan hända att talgoxar och blåmesar kan bo ganska tätt, till och med i samma träd och vissa arter som pilfink och stare kan häcka i kolonier, men som regel skulle jag helst inte sätta dem närmare än 25 meter från varandra.

Hur fäster man en fågelholk?

Absolut bäst är att använda krokar så att fågelholken skonsamt hängs på lämpliga grenar. Vissa fåglar gillar inte alls när fågelholken gungar, så häng gärna holken på en gren så att holken ändå vilar mot en gren för att undvika sjögång, medan andra till och med tycks uppskatta att holken gungar.

Share this post