Trendig

Ar jeans hallbara?

Är jeans hållbara?

Jeans är gjorda av denim som är ett mycket hållbart tyg. Detta i sig borgar för att plagget ska vara helt och användbart en längre tid än plagg gjorda av mindre slittåliga tyg.

Vad är hållbar denim?

Vindpinads jeansavdelning är fokuserad på produkter av ekologisk bomull i otvättad rå denim, (dry jeans/denim på engelska). Vi har valt den inriktningen då tillverkningen av dessa tyger förbrukar mindre resurser i form av vatten, energi och kemikalier etc.

Finns det ekologiska jeans?

Regular Swan är en klassisk jeansmodell med rak passform tillverkad i ekologisk GOTS certifierad bomull. De har normalt hög midja samt dragkedja i gylfen. Jeansen har elastan i sig, vi rekommenderar dig att beställa en storlek mindre än vad du brukar ha på jeans. De ger med sig ca 1/2-1 storlek.

Vilka miljövänliga jeans finns det i Sverige?

Guide: 10 varumärken som har snygga miljövänliga jeans

  • Nudie: Jeans gjorda av ekologisk bomull.
  • Lindex: Har jeans gjorda av återvunnen bomull – vilket förstås är ännu bättre än ekoodlad sådan.
  • Velour: Lanserade världens första Svanen-märkta jeans nyligen.

Hur mycket vatten går det åt att göra jeans?

79 % av textilindustrins miljöpåverkan sker vid produktionen där stora mängder råvaror, energi, vatten och kemikalier används. Visste du till exempel att det går åt ungefär 12 000 liter vatten för att tillverka ett par jeans?

Varför är det bättre att köpa begagnade jeans?

För att tillverka ett par nya jeans går det åt 1,9 kilo kemikalier! Mycket av det följer med jeansen hem och hamnar på din kropp. Ett par second hand-jeans som tvättats ett gäng gånger är bra mycket fräschare än ett par nytillverkade! 70% av ett plaggs klimatpåverkan sker under själva produktionen.

Vilka kemikalier används i jeans?

Slutsats-jeansen är ett av världens giftigaste plagg. Jeans görs av bomull som är en oerhört vattenkrävande växt. Till ett kilo bomull går det åt 29000 liter vatten.

Hur mycket påverkar jeans miljön?

Vid tillverkningen av ett par jeans går det åt 11 000 liter vatten; vid tillverkningen av en t-shirt går det åt 2 500 liter vatten. Ett annat problem är den extrema kemikalieförbrukningen: För att ta fram 1 kilo denimtyg används 2,5 kilo kemikalier.

Share this post