Frågor

Hur Laktar man for plattak?

Hur Läktar man för plåttak?

Hur du lägger plåttaket

  1. Ny fotplåt läggs på nedre läkten.
  2. Plåttaket ska passas in vinkelrätt mot takfoten och läggas mot vindriktningen.
  3. Skruva fast plåttaket i bärläkten med hjälp av en borrmaskin.
  4. Fortsätt utläggningen tills du når taknocken.
  5. I vissa fall används plåtlängder som räcker från takfot till taknock.

Vilken papp under Betongpannor?

YAM kräver att du monterar ett tätskikt (takpapp) över. YAP används som underlag för takpannor, profilerad plåt på läkt samt takshingel.

Vad ska man ha under plåttaket?

Underlagstaket stoppar vatten och yrsnö och leder ner både snö och vatten till hängrännorna. Underlagstaket tar också hand om kondensvatten, som kan bildas under främst plåttak när det är stora temperaturskillnader mellan luft ovanför takbeläggningen och den som finns under.

Vilken Underlagspapp till plåttak?

Vilken underlagspapp ska jag använda för plåttak? Svaret är att det är går bra att använda precis samma underlagspapp för såväl tegelpannor, shingel, ytpapp eller plåt. Det som framförallt avgör valet är hur hög kvalitet du eftersöker samt vilken lutning taket har.

Kan man lägga plåttak utan läkt?

När plåten har en rilla så får den ytterligare stabilitet och passar därför att montera på läkt. En plåtprofil utan rilla lämpar sig ej att montera på läkt då plåten kan få tryckskador så att läkten syns genom plåten.

Hur lägger man korrugerad plåt?

Att första plåten kommer i rätt läge är viktigt för hela mon- taget. Takplåten skruvas med 1 st skruv 4,8 x 35 mm i varannan profilbotten. Vid träåsar skruvas takplåten till regel med träskruv 4,8 x 35 mm. Reglar i takfot och nock skruvas med ett c/c avstånd på 200 mm övriga träåsar skruvas med ett c/c på 300 mm.

Vilken papp till tak?

Underlagspapp. Yttertakspapp är en typ av takpapp som används som toppmaterial på taket. Det finns också en papp som läggs under ytskiktet, som kallas för underlagspapp. Underlagspapp används vid flera typer av takbeläggningar, som till exempel takpannor, plåt, shingel och ytpapp.

När behövs kondensskydd?

I byggnader eller utrymmen där det finns risk att vatten kan fällas ut på plåtens undersida kan åtgärder behöva vidtas för att förhindra droppbildning. Av det skälet kan det också finnas skäl att använda ett vattenavledande underlagstak under en trapetsprofilerad plåt.

Kan man lägga plåttak direkt på papptak?

Om takplåten ska monteras direkt på takpappen så krävs en slitstarkare papp som är lite tjockare än vad som behövs vid montering på läkt. Vi har produkterna som behövs vid monteringen. YEP700 används när du ska montera direkt på takpappen. YEP500 kan användas när du ska montera på läkt.

Kan man lägga plåt direkt på papp?

Lägga plåttak på befintlig takbeläggning Har du ett äldre tak med takpapp eller shingel som är av bra kvalitet så kan det gå att lägga plåttaket direkt på pappen. Men det är väldigt viktigt att du kontrollerar den befintliga takbeläggningen noggrant innan du lägger takplåten.

Kan man lägga korrugerad plåt direkt på Bärläkt som tak?

Share this post