Rekommendationer

Var far Finland sin energi ifran?

Var får Finland sin energi ifrån?

En stor del av energiproduktionen i Finland är förnybar. 34 procent av energin som används kommer från vindkraft, vattenkraft och framförallt träprodukter. En mycket liten andel produceras också av solen.

Varifrån kommer alla utsläpp?

Den största delen av dagens utsläpp av växthusgaser kommer från industrin, byggnader, transporter och den el- och värmeproduktion som sker för att förse dessa med energi. Fossila bränslen orsakar tre fjärdelar av de totala växthusgasutsläppen. En fjärdel av utsläppen orsakas av avskogning, jordbruk och djurhållning.

Hur beroende är Finland av rysk gas?

Men Finland har inga egna källor för naturgas, råolja eller kol, så all användning är importerat. Och när det gäller just energiimporten är Finland ett av de länder i Europa som är mest beroende av Ryssland. – Av vår energiimport kommer 60–65 procent från Ryssland.

Hur mycket energi importerar Finland?

I fjol importerade Finland 15 terawattimmar från Sverige, medan importen österifrån närmade sig 6 terawattimmar.

Vilka varor importerar Finland?

Finland importerade varor för mer än 5,1 miljarder euro, vilket innebär en ökning på nio procent jämfört med fjolårets juni. Bland annat importen av transportfordon, malm, tobaksprodukter och metaller ökade. Under januari–juni ökade värdet av importen med 13 procent jämfört med motsvarande tidsperiod i fjol.

Vad exporterar och importerar Finland?

Finland är ett av de nordligaste jordbruksländerna i världen. Det man odlar mest av är korn, havre, sockerbetor och potatis. Metallindustrin har ökat tack vare gruvnäringen och man har kunnat tillverka mycket maskiner, fordon och fartyg. Koppar och nickel är de viktigaste metalltillgångarna.

Varifrån får Finland olja?

Den olja som används i Finland kommer i första hand från Ryssland och i andra hand från Nordsjön. Olja från Arabländerna används knappast i Finland. Det är Neste Oil som importerar råolja till Finland och förädlar råoljan i Borgå och Nådendal. Av råoljan kommer 70 procent från Ryssland och resten från Nordsjön.

Share this post