Trendig

Hur stort ar Natura 2000?

Hur stort är Natura 2000?

I Sverige finns drygt 4 000 olika Natura 2000-områden på en sammanlagd yta av mer än sju miljoner hektar. En del av dem är också naturreservat eller nationalpark. Urvalet av Natura 2000-områden är en viktig grund för att bevara ett representativt urval av naturmiljöer i Sverige.

Har skyddad natur?

Skyddad natur, antal och areal 2020 I skyddet ingår nationalparker, naturreservat, naturvårdsområden, biotopskyddsområden och Natura 2000. Arbetet med att skydda natur är en del av de åtgärder som riksdagen beslutat om för att nå de nationella miljökvalitetsmålen och är även en del i internationella åtaganden.

Vilken information hittar du på Naturvårdsverkets karta skyddad natur?

I kartverktyget hittar du information om skyddade områden i Sverige och Sveriges Natura 2000-områden. Även andra områden med höga naturvärden som ingår i nationella planer för skydd eller är utpekade i internationella konventioner finns i kartverktyget.

Vad får man göra i Natura 2000 område?

Natura 2000 är ett nätverk av EU:s mest skyddsvärda naturområden. Syftet är att värna om vissa naturtyper samt växt- och djurarter som medlemsländerna kommit överens om att skydda. Varje land ansvarar för skyddet och vården av sina områden så att deras naturvärden bevaras.

Vad gäller på naturreservat?

Bryt inga kvistar och skada inte buskar och träd. Blommor och växter får inte plockas eller grävas upp. Bär och svamp får du gärna plocka. Motordrivna fordon får bara köras på anvisade vägar och skall parkeras på särskilda parkeringsplatser.

Vad får man göra i naturreservat?

GENERELLA REGLER FÖR NATURRESERVAT

  • Akta träd, buskar och andra växter.
  • Lämna berghällar, block och stenar orörda.
  • Gå inte för nära fågelbon eller ungar.
  • Håll alltid hunden kopplad.
  • Gör inte upp eld och passa noga kök och grill för eldfaran.
  • Stör inte andra med radio, cd-spelare, musikinstrument eller liknande.

Vad är fågelskyddsområde?

SKYDDSOMRÅDEN FÖR FÅGEL OCH SÄL ÄR TILL FÖR ATT Skydda förekomsten av hotade och sällsynta arter. Skydda särskilt viktiga häckningsplatser för skärgårdsfåglar som t ex svärta, småskrake, labb, tordmule, tobisgrissla, sillgrissla och skräntärna.

Share this post