Rekommendationer

Varfor tillsatts nitritsalt i charkvaror?

Varför tillsätts nitritsalt i charkvaror?

Nitrit förhindrar tillväxt av den farliga bakterien Clostridium botulinum som kan tillverka ett gift som ger allvarliga neurologiska störningar. Därför används nitrit i många charkuteriprodukter och även i julskinka.

Hur smakar nitritsalt?

Saltets viktigaste uppgift är att motverka en farlig bakterie som ger neurologiska skador, Clostridium botulinum. Nitritsalt hämmar bakterietillväxt. När du röker kött, liksom torkar, är insaltningen själva grunden. Utan salt – ingen smak.

Hur bildas nitrater?

Nitratjoner bildas när nitrifikationsbakterier omvandlar ammoniumjoner NH4+ till nitritjoner och sedan vidare till nitratjoner. Nitratjonerna kan sedan omvandlas till kvävgas genom denitrifikation av fakultativt anaeroba bakterier. Alla metallnitrat är lösliga i vatten.

Vad är bra med nitrat?

Nitratet omvandlas först till nitrit i munhålan och bryts slutligen ner till den bioaktiva molekylen kväveoxid (NO). Kväveoxiden signalerar till den glatta muskulaturen i dina blodkärl att slappna av. Effekten är således att blodkärlen blir mindre stela och vidgas varvid blodflödet till arbetande muskulatur kan öka.

Är natriumnitrat farligt?

Som livsmedelstillsats har natriumnitrit E-nummer E 250 och tillsätts i charkuterivaror och färdiglagade portioner (Findus, Dafgård, Felix, Billys). Det är ett omdiskuterat ämne där djurförsök har visat att natriumnitrit ökar risken för cancer. Det tillåts därför inte av Krav.

Hur mycket nitritsalt?

Lakesaltning av kött med nitritsalt. Gör i ordning saltlaken genom koka upp 3 liter vatten och blanda i en påse nitritsalt (300 gram) och eventuella kryddor. Detta ger 10 % saltlake. Att rimma kött innebär att man låter köttet ligga i en saltlake, det vill säga vatten med salt och andra konserverande ämnen.

Hur verkar nitrater?

Så här fungerar nitrater Snabbverkande nitratläkemedel tas upp i blodet via slemhinnan i munnen. Det verkar snabbt genom att vidga kroppens och hjärtats blodkärl. Genom att blodkärlen i kroppen vidgas avlastas hjärtmuskeln, syrebristen i hjärtat minskar och bröstsmärtorna släpper.

Share this post