Rekommendationer

Vart sitter gallgangen?

Vart sitter gallgången?

Galla bildas i levern. Varje dag bildas en halv till en liter galla. Den nybildade gallan lämnar levern och lagras i gallblåsan, om den fungerar som den ska. Från gallblåsan går gallblåsegången ihop med levergången från levern och bildar en gemensam gallgång.

Vad får man inte äta när man har gallsten?

Var sparsam med fett vid tillagningen av maten, exempelvis genom att koka maten eller genom att tillaga den i lergryta, ugn eller mikrovågsugn. Tänk på att stekt, panerad och friterad mat innehåller mycket fett….Mat som ofta ger besvär är exempelvis:

  • rökt och stekt mat.
  • gurka, äpple och paprika.
  • ägg.

Varför har man en galla?

Galla bildas i levern och lagras i gallblåsan. Halten av galla kan bli hög i gallblåsan, då bildas kristaller som kan bli gallstenar. Galla behövs för att finfördela det fett du får i dig med maten.

Vad använder man galla till?

Björnarna tappas på sin galla på ett plågsamt sätt, lever under usla förhållanden och lider hela livet. Gallan används i traditionell asiatisk medicin, men även som tillsats i exempelvis schampo, tandkräm och tvål. Såren i björnarnas mage som gallan tappas ifrån blir ofta inflammerade.

Hur fungerar gallblåsan vid levern?

Gallblåsan (lat. vesica fellea eller vesica biliaris) sitter vid levern, och fungerar som en tillfällig lagringsplats för galla som sedan blandas med tunntarmens innehåll. Vid behov pressar gallblåsan ut galla i tolvfingertarmen.

När sitter gallblåsan vid levern?

Gallblåsan (5) sitter vid levern (4). Blåsans innehåll, gallan, portioneras ut i tolvfingertarmen (6), som är början på tunntarmen. Gallblåsan ( lat. vesica fellea eller vesica biliaris) sitter vid levern, och fungerar som en tillfällig lagringsplats för galla som sedan blandas med tunntarmens innehåll.

Vad är gallblåsan i tunntarmen?

Blåsans innehåll, gallan, portioneras ut i tolvfingertarmen (6), som är början på tunntarmen. Gallblåsan ( lat. vesica fellea eller vesica biliaris) sitter vid levern, och fungerar som en tillfällig lagringsplats för galla som sedan blandas med tunntarmens innehåll.

Hur ofta rymmer gallblåsan?

Gallblåsan är päronformad och sitter i en grop på undersidan av högra leverloben och framsticker med sin tjockända vid främre leverkanten. Till volymen rymmer gallblåsan bara 30–60 ml men på grund av att gallan här koncentreras mellan 5 (normalt) och 16 (extremt) gånger räcker detta upp till 12 timmar.

Share this post