Ny

Hur manga olika pelargoner finns det?

Hur många olika pelargoner finns det?

Det går inte att svara exakt på hur många pelargoner det finns eftersom det ständigt kommer nya pelargonkorsningar och långt ifrån alla gamla är identifierade. Det finns flera tusen namnsorter.

Varför får Pelargonian gula blad?

Bladen gulnar i ytterkanten, det yttersta på pelargonbladen blir gult, vitt och brunt, som du ser på bilden. Tacksam för svar. Ofta är det att pelargonbladen ser ut så tecken på näringsbrist, för liten kruka och/eller kanske för tätt jord, men det kan också vara tecken på övervattning.

Var trivs Doftpelargon?

Skötsel av doftpelargon

  • Sommartid kan du ha doftpelargon ute på en ljus, men gärna lätt skuggad, plats.
  • Håll jorden lätt fuktig eller vattna när den torkat lätt – den får aldrig bli blöt.
  • Vintertid bör doftpelargon stå så ljust som möjligt, men helst svalt.

Hur förökar man Doftpelargon?

Man skär då av toppen av en gren så att man får 4-5 blad på sticklingen. Skär precis ovanför ett blad. I bladvecket (precis ovanför de bladen) kommer sedan nya pelargonskott att växa ut inom några veckor. Man kan skära, klippa eller bryta av sticklingen.

Hur räddar man en pelargon?

De kan sprida svampsjukdomar. Vattna och låt sedan plantan vila någon dag innan du börjar plantera om. På så sätt luckras jorden upp och du skonar rötterna lite. Plantera sedan om din pelargon i ny jord och gärna i en större kruka så plantan får utrymme kring rötterna.

Hur förökar man Dr Westerlunds blomma?

När du planterar dem i jord kommer rotningen igång….När din Dr Westerlund drar iväg drar iväg på höjden så kan du kapa toppen, eller sidoskott, och få nya sticklingar.

  1. Klipp av stjälken strax under ett bladfäste.
  2. Ta bort alla blad förutom 4-5 blad i toppen.
  3. Låt själva stjälken upp till bladen vara ca 5-7cm lång.

Vilken pelargon blommar mest?

Tack vare den rika blomningen är zonalpelargonerna extremt populära och passar för plantering i lådor och krukor på balkonger och uteplatser samt för rabatter i trädgårdar och parker. Regniga somrar gör de sig dock allra bäst i ditt växthus eller uterum. För bästa resultat bör vissna blommor plockas bort.

Vad betyder Zonal i Zonalpelargon?

Namnet Zonalpelargoner har gruppen fått för att den härstammar från vildpelargonen P. zonale, som har en tydlig zon på sitt blad. Detta har också många av zonalpelargonerna. Zonalpelargonens förfäder kommer ursprungligen från den afrikanska savannen, där de växer som förvedade låga buskar.

Share this post