Frågor

Ar det gluten i Havredryck?

Är det gluten i Havredryck?

Havremjölk är inte glutenfritt, innehåller ca 100 ppm gluten och gränsen för att få kallas glutenfritt idag är 20 ppm. Det finns specialtillverkad havremjölk från GoGreen som är tillverkad av sk glutenfri havre och den håller 20 ppm. Vanliga Oatly och Solhavre klarar inte den gränsen.

Hur mycket är 20 ppm gluten?

Ppm är förkortning för engelskans parts per million (miljondelar). Alltså motsvarar 20 ppm 20 miljondelar gluten i en produkt. Eller 20 mg gluten per kilo. Även om det är svårt att studera tyder den forskning som gjorts på att tarmluddet hos en person med celiaki inte tar skada av 30* mg gluten om dagen.

Kan man äta havregryn Om man inte tål gluten?

De flesta som har celiaki kan äta havre. Havre kan vara ett näringsrikt tillägg till glutenfri mat, till exempel i form av gröt eller i bröd. Välj havre och havreprodukter som är märkta med texten ”Glutenfri'” eller med symbolen ”Det överkorsade axet”.

Finns det gluten i proteinpulver?

De flesta proteinpulver är glutenfria. Många av marknadens proteintillskott som marknadsförs för idrottare innehåller whey protein, alltså vassleprotein. Detta kommer från mjölk och ska alltså inte förväxlas med veteprotein. Läs för säkerhets skull innehållsförteckningen.

Är Oatly Havremjölk glutenfri?

Ingen av våra produkter är producerade från så kallad ren havre och är därför inte glutenfria.

Kan man äta Oatly om man har celiaki?

Ingen av våra produkter i Europa är producerade från ren havre och är därför inte glutenfria. Vi kan garantera att alla våra produkter innehåller mindre än 100 ppm (mg/kg produkt) gluten.

Hur mycket gluten per dag?

Forskning har visat att de allra flesta som har celiaki tål max 50 mg gluten per dag. Det generella gränsvärdet för gluten vid celiaki är därför satt till 50 mg gluten per dag. Ett mindre antal personer tål dock mindre gluten än 20 ppm (parts per million = 1 mg gluten per kilo = 0,0001 %) eller inget gluten alls.

Vad räknas som glutenfri?

Den internationella gränsen för vad som får kallas Glutenfritt är 20 milligram gluten per kilo. Det skrivs 20 ppm och är lika mycket som 0.002 %. De flesta glutenfria produkter innehåller mycket mindre än 20 ppm gluten och oftast mindre än vad som går att uppmäta med dagens testmetoder.

Är vassleprotein glutenfritt?

Vassleprotein (eller whey på engelska) kommer från mjölk och är glutenfritt. L-glutaminsyra är en aminosyra som bildas naturligt i kroppen och fungerar som byggsten i olika proteiner. Även om det kan låta så på namnet så har det inte något med gluten att göra.

Är kreatin glutenfritt?

Letar du efter ett kreatin som är veganskt och glutenfritt? Myproteins Creapure uppfyller båda dessa kriterier. Det är även det kreatin jag själv använder, och fick förstaplats i testet.

Share this post