Frågor

Maste man ha bygglov for flytbrygga?

Måste man ha bygglov för flytbrygga?

Generellt krävs det någon form av tillstånd för att anlägga en flytbrygga beroende på omfattning, men för enskilda mindre bryggor krävs oftast inte bygglov, om inte platsen omfattas av strandskydd. Du kan då behöva ansöka om dispens. Du behöver också ansöka om bygglov om du ska uppföra ett båthus eller förrådshus etc.

Hur stor får en brygga vara?

Enligt domstolsfall räknas en brygga som enskild så länge det inte är tio båtar eller fler som ska kunna förtöjas. Om bryggan har plats för fler än 10 båtar är den bygglovspliktig. Tänk också på att är området strandskyddat måste du ansöka om dispens från strandskyddet.

Vad räknas som brygga?

En brygga är ett däck som står på pelare vid en strand. Bryggan är en öppen konstruktion, till skillnad från en pir, som är massiv. En brygga som vilar på pontoner, flytblock eller andra flytande föremål (till exempel luftfyllda tunnor eller dunkar) kallas flytbrygga.

Får man sätta upp skylt om privat brygga?

Får man sätta upp skylt om privat brygga? I Sverige har vi ett strandskydd som utgångspunkt sträcker sig från strandlinjen och 100 m upp på land samt ut i havet, 7:14 MB. Därmed hindrar strandskyddet dig från att sätta upp en privat skylt då bryggan är fri för allmänheten, 7:15 2 st MB.

Får man sitta på någon annans brygga?

Att använda någon annans brygga för tillfällig förtöjning eller bad är därför fullt tillåtet. Används bryggan av ägaren, eller om ägaren hindras från att använda sin brygga, är det en helt annan sak. Då störs ju fastighetsägaren. Samma princip gäller vid ankring och förtöjning vid stränder.

Vad gäller för privata bryggor?

Enligt allemansrätten får man alltså gå ut på privata bryggor, men det handlar om en ömsesidig respekt. Det gäller att ta ansvar, inte störa och inte skräpa ned. – Du kan gå ner på stranden eller ut på en brygga så länge du inte gör åverkan, eldar eller liknande, säger Anita Åkermo.

Share this post