Blogga

Hur lange kan man ha fotboja?

Hur länge kan man ha fotboja?

Den som döms till fängelse i max sex månader, kan ansöka om att få en elektronisk fotboja. Man avtjänar då sitt straff i bostaden men kan få lämna hemmet under bestämda tider, till exempel för att gå till arbetet eller för att studera. Man ansöker om fotboja hos Kriminalvården.

Vad händer efter fotboja?

IÖV-utsluss innebär att intagna med minst två års strafftid kan ansöka om att avtjäna den sista delen av fängelsestraffet, en till fyra måna- der, med elektronisk fotboja i hemmet. Syftet med försöksverksamheten var att göra övergången mellan anstalt och frihet mer successiv och att därmed förebygga återfall i brott.

Hur ofta får man ha fotboja?

Frivården hanterar också något som kallas intensivövervakning, eller, i dagligt tal, fotboja. – Blir man dömd till maximalt sex månaders fängelse, kan man ansöka om att få sitt straff omvandlat till fotboja.

När kan man få fotboja istället för fängelse?

Det är kriminalvården som gör bedömningen i det enskilda fallet vem som lämpar sig att få ha fotboja istället för fängelsestraff. Generellt gäller att man inte har fått ett fängelsestraff som överstiger sex månader (1§ lag om intensivövervakning med elektronisk kontroll).

Får man ha besök när man har fotboja?

Fotboja kallas även att avtjäna sitt straff genom intensivövervakning med elektronisk kontroll. När man har fotboja så avtjänar man sitt straff i sin bostad istället. Att ha fotboja innebär i princip att man har utegångsförbud med vissa få bestämda tider man får lämna bostaden på.

När får man permission fängelse?

Permission kan som huvudregel beviljas först när den intagne har avtjänat minst en fjärdedel av strafftiden, förutsatt att det har gått åtminstone två månader och att det inte föreligger en påtaglig risk för att den intagne kommer att begå brott, rymma eller på annat sätt missköta sig under permissionstiden (10 kap.

Share this post