Rekommendationer

Hur vaxer akerbar?

Hur växer åkerbär?

Åkerbär, Rubus arcticus Åkerbär blommar i juni-juli, medan de välsmakande frukterna börjar mogna i augusti. Åkerbär finns mest i norra Sverige. Den växer vanligen på fuktig, ofta mager och kalkfattig mark. Man hittar den oftast på fuktig gräsmark, i diken, skogsbryn, vägkanter och snår.

Vad kan man göra med åkerbär?

Åkerbär mognar fram i augusti, de aromrika och exklusiva åkerbäret avnjutes andaktsfullt. Åkerbärssylten hos AlterHedens kokas av åkerbär och serveras varm till vaniljglass. En annan god dessert är åkerbärsparfait. Har man gott om bär kan man göra åkerbärslikör.

Vart trivs åkerbär?

Oftast hittar man Åkerbär på fuktig gräsmark, i vägrenar och skogslegor, men även i snår och i diken. Den här härdiga sorten går givetvis även att odla själv. De vill bli planterade i en jord med ett lågt pH-värde. Tyvärr blir inte de egenodlade åkerbären lika smakrika som de riktiga åkerbären som växer i det vilda.

Hur odlar man åkerbär?

Åkerbär är härdig i hela landet och vill ha jord med lågt pH-värde i lucker och vattenhållande jord. Var försiktig med gödsling, tillsätt gärna brunnen stallgödsel och lite torv, men absolut inte kalk. Åkerbär är utmärkta marktäckare.

Kan man odla åkerbär?

Skotten är utan taggar och man kan odla åkerbär som marktäckande växt. Blomningen sker i juni och drygt en månad senare är bären mogna. Blommorna är tvåkönade och självsterila. För att få bär måste man alltså plantera olika sorters allåkerbär tillsammans.

Kan man äta åkerbär?

Det anses vara ett av de ädlaste bären i Norden. Artens aromer är så kraftiga att bäret används som krydda till exempel i äppel- och hallon- samt röd- och vitvinbärskonserver. Åkerbär används även som färska i efterrätter och som krydda i te. Åkerbär kan konserveras som saft, sylt eller djupfryst.

När plocka åkerbär?

Åkerbären brukar kallas som ett av de ädlaste bären i Norden. Bäret har sitt ursprung från släktet rosväxter, precis som hallon, smultron och björnbär och mognar oftast kring augusti månad.

Hur odlar man Allåkerbär?

Genom att skilja de underjordiska utlöparna från moderplantorna kan man enkelt få nya plantor. Ska man odla allåkerbär för bärens skull, planterar man dem med ett inbördes avstånd på knappt en halv meter och ett radavstånd på en och en halv meter. Det dröjer ett par tre år innan det blir någon vidare skörd.

Kan man köpa åkerbär?

Åkerbäret säljs ungefär för 600-700 kronor per kilo från allmänna bärplockare i Sverige. Med det priset borde det inte vara svårt att gå ut i skogen och plocka ihop sig en mindre förmögenhet från några Åkerbärs-buskar? Tyvärr det är inte så enkelt.

Share this post