Ny

Varfor heter det Gronland och Island?

Varför heter det Grönland och Island?

Erik mindes att en man vid namn Gunnbjörn Ulfsson några decennier tidigare hade blåst ur kurs vid en resa till Island och då upptäckt några okända nordliga öar. Erik styrde nu sitt skepp norrut och tillbringade de tre åren med att kartlägga kusterna längs ett land han gav namnet Grönland.

Vad heter dom som bor på Grönland?

Eskimåerna, som de oftast kallas av omvärlden, är det största av de cirkumpolära folken, minst 125 000 människor räknas dit och de flesta bor i Alaska och på Grönland.

När kom Danmark till Grönland?

I början av 1700-talet fick Skandinavien och Grönland tillbaka kontakten med varandra, och Danmark etablerade suveränitet över ön. Efter att Danmark-Norge gjort anspråk på Grönland i århundraden, blev det en dansk koloni år 1814, och en del av riksgemenskapen 1953 enligt Danmarks rikes grundlag.

När är Grönland världens största?

Grönland ( grönländska: Kalaallit Nunaat; danska: Grønland) är världens största ö, belägen mellan Norra ishavet och Atlanten, öster om Kanadas arktiska öar. Över tre fjärdedelar av ön är täckt av is, vilket är världens enda inlandsis utanför Antarktis. Med en befolkning på cirka 56 370 (2013), är det världens mest glesbefolkade land.

Hur stor är isfria områden i Grönland?

Trots det är den isfria arealen nästan lika stor som hela Sverige, men endast en relativt liten del av den är odlingsbar mark. Grönland har knappt 56 000 invånare. Omkring 18 000 av dem bor i huvudstaden Nuuk. Grönland är en del av kungariket Danmark, men har en hög grad av självstyre, som senast utvidgades 2009.

Hur många invånare har Grönland?

Grönland har knappt 56 000 invånare. Omkring 18 000 av dem bor i huvudstaden Nuuk. Grönland är en del av kungariket Danmark, men har en hög grad av självstyre, som senast utvidgades 2009. Självstyret omfattar dock inte riksangelägenheter som utrikes- och säkerhetspolitik samt valutapolitik.

Share this post