Allmänning

Vad ar Grillost?

Vad är Grillost?

Grillost är en ost gjord på komjölk som liknar halloumi i smak och konsistens. Osten tillverkas ofta i Bulgarien och säljs i många matbutiker. En perfekt ost att ersätta halloumi med då den både går att grilla och steka. Här hittar du goda recept med halloumi där halloumin går att ersätta med grillost!

Hur äter man Halloumiost?

Halloumi är den cypriotiska osten som man kan både steka, grilla och äta som den är! Hemligheten bakom den goda, gnissliga osten är att den efter den ystats kokas i flera timmar.

Hur får man grillad halloumi bra?

Skär osten i ca 1 cm tjocka skivor. Pensla osten med olja. Grilla skivorna över glöden tills de får fin färg. Krydda med svartpeppar.

Är Grillost samma sak som Halloumi?

Osten halloumi tillverkas traditionellt på Cypern och är varumärkesskyddad. Svensktillverkade ostar får därför inte säljas under namnet Halloumi. Därför använder sig svenska producenter av namn som Halloum, grillost och stekost istället.

Varför ska man inte köpa Halloumi?

Men på Cypern, där den varumärkesskyddade halloumin produceras, finns Europas värsta antibiotikaanvändning vid djuruppfödning, rapporterar SVT Nyheter. Enligt WWF kan halloumin vara ett sämre val än kött ur klimatsynpunkt. – En sådan rusning i popularitet är problematisk.

Kan man äta Otillagad halloumi?

Ja. Enligt Livsmedelsverket går det fint att äta halloumi som gravid sålänge den är nyförpackad. Listeria dör om de hettas upp till över 70 grader, och halloumi hettas upp till 95 grader under tillverkning.

Varför smälter inte halloumi?

Osten har hög proteinhalt och smälter därför först vid 135°C jämfört med andra ostar som smälter redan vid 55 till 82°C. Den kan med fördel grillas eller stekas i olivolja, detta då den inte smälter utan tvärtom får en krispig yta. Halloumi kan serveras med honung för en extra smakhöjning.

Hur länge grilla Halloumiburgare?

Peppra den och grilla den sedan på direkt värme ca 2 minuter på varje sida till gyllene yta. Lägg den sedan på indirekt värme och låt den grilla vidare i ca 10-15 minuter tills den är mjuk och krämig. Servera halloumin exempelvis med lite grillad sparris, sallad, hummus och oliver.

Vilken Grillost är bäst?

Dalsspiras Grillost blir Bäst i Test och beskrivs som ”närapå perfekt och solklar vinnare” när Aftonbladet testar olika varianter av Halloumi och Grillostar.

Share this post