Blogga

Vilket land kommer DAAL ifran?

Vilket land kommer DAAL ifrån?

IndienDal / UrsprungIndien är en förbundsrepublik i södra Asien. Det är det sjunde största landet till ytan, det näst folkrikaste landet och den mest folkrika demokratin, ibland med tillägget världens största demokrati ”med anmärkningar”.
Indien har kust mot Indiska oceanen i söder, Arabiska havet i väster och Bengaliska viken i öster. Wikipedia

Var kommer gröna linser ifrån?

Linsen (Lens culinaris) är en ettårig planta vars ursprung tros vara Sydvästasien, där länder som exempelvis Iran, Irak och Turkiet ingår. Plantorna är vanligtvis ca 40–50 cm höga, men det finns även linssorter som kan bli upp till 70–80 cm höga.

Var kommer linser från?

Belugalinser (Lens Culinaris) är en svart lins som fått sitt namn från deras likhet med Beluga-kaviar. Förmodligen har belugalinsen sitt ursprung i det som nu är Syrien. Den introducerades i Nordamerika kommersiellt i början av 1900-talet.

Kan man odla röda linser i Sverige?

I Sverige odlas gröna och röda linser hittills bara på KRAV-gårdar, tror Gustaf Aldén. – Konventionella odlare hade fått odla på samma sätt som KRAV-odlare och då finns det kanske ingen vits för dem att odla linser.

Hur växer gröna linser?

Linser är ettåriga växter som blir omkring 40 cm höga. Fröerna växer i fröskidor, vanligen två i varje. Fröerna (”linserna”) finns i ett antal färger, exempelvis röda, gröna, gula och bruna. Även storleken på fröerna varierar och de säljs i många olika former, till exempel med eller utan skal, hela eller delade.

När kom linser till Sverige?

1971 kom de första mjuka linserna till Sverige. Det var av Hema material med en vätskehalt av c:a 38% vilket medgav dags bärande under förutsättning att tjockleken var begränsad.

Kan man odla linser?

Odla svarar: De röda linserna, Lens culinaris,som vi brukar äta är odlade i ett varmare klimat än vårt. Det ska dock finnas en gammal gotländsk lins men den gotländska är inte röd utan brun och ska vara ganska svårtröskad. Det brukar vara bara 2 linser i varje fröskida och de ska dessutom skalas.

Kan linser odlas i Sverige?

Linsen har inte så stora krav på jord och klarar både lätt frost och torka. Den har odlats på Gotland just för dessa egenskaper. När linsen började odlas i Sverige är oklart. Linser har aldrig varit en stor gröda i Sverige och om den har odlats någon annanstans än på Gotland är oklart.

Hur odlar man röda linser?

Det brukar vara bara 2 linser i varje fröskida och de ska dessutom skalas. Du ska självklart pröva, ha dem i en varm plats och se till att vattna. Du kan vänta dig en ettårig ärtväxt som ser ut som kråkvicker ungefär, slingrande växt, ca 40 cm hög så där.

Share this post