Blogga

Hur fungerar utsondringen?

Hur fungerar utsöndringen?

I njurarna bildas urin. Urinen transporteras genom urinledarna. Därefter samlas urinen upp i urinblåsan och fortsätter sedan ut genom urinröret när du kissar. Hur mycket urin som bildas beror på hur mycket vätska det finns i kroppen.

I vilka olika former utsöndras Kväverester hos olika ryggradsdjur?

Det kostar energi men avgiftar kväveresterna. Fåglar, insekter och reptiler utsöndrar kväverester i form av urinsyra. Detta är fördelaktigt för fåglar eftersom det nästan inte innehåller något vatten alls, det är i nästan fast form, och blir därför lätt att flyga med. Detta utsöndras sedan genom fåglarnas kloak.

I vilken form kan djur utsöndra kväve?

Kvävet är mer koncentrerat. Det är svårlösligt i vatten och utsöndras i nästan fast form. Fördelen är att fåglar kan hålla nere sin vikt och det är bra om man ska lägga ägg. Detta är bra då kväve resterna inte kan komma ur skalet så hjälper detta att undvika förgiftning.

Hur kommer det sig att fiskar kan utsöndra avfall kväve i form av ammoniak medan de flesta däggdjuren måste göra om det till urea?

Precis som många andra vattenlevande arter avsöndrar fiskar överflödigt kväve i form av ammoniak. En del av restprodukterna diffunderar ut genom gälarna till det omgivande vattnet, medan andra utsöndras med hjälp av njurarna som filtrerar ut dem från blodet, och håller ammoniakhalten i blodet i schack.

Hur utsöndras kväve?

Protein i maten bryts ner i cellerna till koldioxid och vatten, men det kväve som inte återanvänds måste utsöndras. Det finns olika möjligheter och beror på i vilken omgivning djuret/organismen lever. Kvävet kan avges som ammoniak, urinämne eller urinsyra.

Hur utsöndras ammoniak?

Ureacykeln är den process i kroppen som omvandlar skadlig fri ammoniak (NH3) till urea som sedan kan lämna kroppen via urinen. Det är en del av kvävemetabolismen där aminosyrorna som är proteinernas beståndsdelar bryts ner. Ureacykeln sker till största del i levern hos människor.

https://www.youtube.com/watch?v=GEY5tXBFk5E

Share this post